Carnisseria del supermercat Veritas

Polèmica amb un famós supermercat català: Hi ha dubtes amb la seva carn

La cadena de supermercats ecològics Veritas s'ha vist enmig d'una polèmica per suposada publicitat enganyosa. Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han presentat una denúncia davant de l'Agència Catalana del Consum.

Tots dos van sol·licitar un canvi en un anunci per contingut «fals». Contràriament com es deia en l'anunci, cal tenir en compte que la ramaderia no ecològica també compleix amb els criteris legals de benestar animal. A més, la pastura extensiva no és exclusiva de la ramaderia eclògica i l'administració d'hormones està prohibida a la Unió Europea (UE).

En l'anunci, segons les entitats, hi havia un missatge genèric relatiu a nutrients i a propietats saludables dels productes ecològics. Aquests, però, no anaven acompanyats d'una informació específica. Els elements de la publicitat podien generar confusió a l'interlocutor, fet que permet qualificar-la com una pràctica enganyosa.

Una de les queixes és per la reglamentació en matèria de benestar animal. Aquesta s'aplica a tota mena de producció sense distinció entre producció ecològica o convencional. A més, la pastura extensiva dels animals no és exclusivitat de l'ecològica.

En un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) s'afirma que la utilització d'hormones a la UE està prohibida. Per aquest fet es prohibeix utilitzar algunes substàncies d'efecte hormonal i tirostàtic i substàncies agonistes. 

Aquesta directiva es va transposar al marc legislatiu de l'estat espanyol. Aquest estableix que les excepcions amb finalitats terapèutiques i zootècniques i sempre sota control veterinari; en casos molt concrets i relacionats amb animals reproductors, no animals de producció. Per això, no es poden utilitzar hormones en animals de carn

En la denúncia, es reclama que s'investiguin i se sancionin els fets denunciats en matèria de publicitat il·lícita i frau al consum. I, en cas d'estimar-se l'incompliment de la llei, que es traslladi la denúncia a l'Agència Catalana de la Competència o a l'organisme corresponent per investigar-ho.

Veritas ho nega

La resposta de Veritas no s'ha fet esperar. La cadena de supermercats ecològics argumenten que no han fet una campanya enganyosa sobre la carn ecològica que comercialitzen comparant-la amb la producció de la ramaderia extensiva.

Així doncs, han concretat que la demanda presentada pels sindicats ve a causa d'una promoció «puntual» que s'ha fet en mitjans radiofònics. També lamenten que s'hagi «mal interpretat» la iniciativa. 

Des de Veritas es resta a l'espera del pronunciament de l'Agència Catalana de Consum. En saber la resposta, es procedirà d'una manera més adequada en tota la polèmica, ja que només se'ls ha requerit informació sobre la campanya per avaluar la denúncia. 

La informació facilitada per l'empresa catalana especifica l'origen i el procés d'elaboració dels productes que provenen de la ramaderia ecològica. Aquests productes, segons Veritas, tenen una sèrie de característiques que «els experts consideren una garantia de qualitat per al consumidor, amb múltiples estudis que avalen els seus beneficis».