Nova alerta a casa nostra per un nou model d'estafa. I aquesta és de les perilloses, perquè a través del telèfon mòbil poden arribar prendre'ns els diners dels nostres comptes bancaris. La Policia Nacional ha emès una alerta a tot l'Estat per aquesta nova modalitat coneguda com spoofing.
I és que a través d'una simple trucada, els ciberdelinqüents són capaços de robar-nos les contrasenyes del banc. Només necessiten que la víctima teclegi les dades d'accés al mòbil.
A partir d'aquí disposarien de via lliure per entrar als comptes. La perillositat de l'estafa és màxima, ja que només amb les pulsacions del telèfon, els estafadors serien capaços de detectar el codi d'accés quen estem marcant.
Però per aconseguir això cal que prèviament es guanyin la confiança de les víctimes. I és aquí on podem evitar que ens estafin. Ja que els estafadors suplanten el número de telèfon d'una entitat bancària, un organisme públic o una empresa energètica. És a dir, ens trucaran fent-se passar per un banc o organisme públic. Per això mateix, haurem de comprovar quin número de telèfon ens truca i si correspon a la companyia que diuen ser.
Això és el que es coneix com a spoofing i que ens ha de mantenir en màxima alerta.
Com enganyen les víctimes?
Després de posar-se en contacte amb les víctimes a través d'un nombre suplantat, aquests intentaran guanyar-se la nostra confiança. Com? Doncs els recordaran la necessitat d'extremar les precaucions en matèria de seguretat perquè ningú no es faci amb les claus secretes. Per això els emplacen a marcar al teclat del telèfon les dades d'accés a la banca privada.
Els estafadors posen molta incidència en la necessitat de ser «desconfiats» per a així guanyar-se la seva credibilitat. Per tant, aquí la Policia Nacional ho deixa clar: si tenim dubtes, haurem de comprovar qui ens truca; i si no ho tenim clar, haurem de penjar la trucada.
Tot el que has de saber per evitar possibles estafes
Assenyalen que cap organisme públic o companyia privada recorre a aquest sistema de comunicació per demanar informació als usuaris. Cada cop són més freqüents les trucades de delinqüents tractant de suplantar la identitat d'empreses o institucions. En cas que resulti sospitós el missatge que transmeten, el millor és penjar-los i posar-ho en coneixement de la companyia que suplanten.
Ells s'encarregaran de confirmar si estem davant d'un intent d'estafa o no. En qualsevol cas, per sortir de dubtes, el millor és que mai no es faciliti cap tipus de dada sobre targetes, documents d'identitat, noms d'usuari o nòmines. Tampoc sobre contrasenyes i claus que només hem de conèixer nosaltres.
La Policia Nacional també aconsella que tampoc es cliqui sobre els enllaços que ens puguin enviar als missatges. Ja sigui a través del correu electrònic o per SMS. Gairebé sempre ens redirigiran a pàgines fraudulentes on caldrà emplenar un qüestionari amb informació pròpia.