Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos agents de la Policia Nacional d'esquena

La policia avisa: l'últim engany viral que no has de compartir a les teves xarxes

La policia desmenteix una informació falsa que circula per les xarxes socials i demana no compartir la informació

La policia ha informat al seu perfil oficial de Twitter que una nova notícia falsa està circulant a través de les xarxes socials. Es tracta d'una publicació que s'havia fet viral els darrers dies.

S'hi demanava la col·laboració ciutadana per trobar un matrimoni que presumptament havia agredit diversos nens que portaven una samarreta d'Espanya a Madrid. Els fets haurien succeït en un Burger King del Centre Comercial Diversia d'Alcobendas.

Tot i això, no s'especificava en quina data havia tingut lloc la suposada agressió.

A la imatge que difonia la informació falsa es podia apreciar la figura d'una dona de pèl ros, amb la cara totalment pixelada. «La policia busca aquesta dona per una denúncia d'agressió a menors per vestir una samarreta d'Espanya», es pot llegir al text de la fotografia.

A més, asseguraven que una de les víctimes hauria hagut de ser hospitalitzada a causa de les lesions que li hauria provocat la dona de la imatge. La publicació havia rebut milers de visites a les xarxes socials durant els últims dies.

Els agents han acabat desmentint la mentida que fa dies que circulava per les xarxes. «La Policia ni està buscant aquesta dona ni els fets que relaten són certs», declaren. Tot i això, alguns usuaris de Twitter creuen que la ultradreta estaria darrere de la creació i difusió de l'engany, i han exigit a la Policia que prengui mesures.

Els enganys, cada cop més estesos

Des de fa uns anys és freqüent trobar-se diàriament amb notícies falses per les xarxes socials o per les aplicacions de missatgeria instantània. Tot i que els mitjans especialitzats intenten desemmascarar-les, de vegades la informació ja s'ha estès per diversos espais.

De fet, la Policia recorda a la població que no comparteixi cap publicació que difongui informació no contrastada. Si no, estaríem participant en la difusió d'una notícia falsa.

Detall d'un cotxe de la Policia Nacional
La Policia Nacional demana que no es difongui informació que no hagi estat verificada anteriorment. | IStockPhoto
 

Abans de donar per bona una notícia que ens arriba a través d'algun canal no oficial recomanen comprovar diverses fonts. Un altre consell important per aprendre a detectar les fake news és tenir en compte la data de publicació. Moltes vegades fan passar una notícia de fa un temps com a actual.

A més, cal fixar-se en la qualitat del contingut. Perquè sigui fiable, haurà d'estar ben redactat, sense massa faltes d'ortografia i les dades que hi apareixen haurien d'estar referenciades.

Moltes vegades, les notícies falses juguen amb les imatges i les manipulen perquè coincideixin amb el que s'està explicant. És important conèixer d'on procedeix la imatge usada a la notícia i si encaixa amb la informació que la notícia està traslladant.

L'URL també sol estar alterada en el cas de pàgines fraudulentes o destinades a difondre aquest tipus de desinformacions. Solen canviar una lletra perquè s'assembli tant com sigui possible a un lloc web oficial i verificat.