Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un nen en un hospital

Descobriment clau sobre la causa del brot d'hepatitis aguda en nens

Ja s'han notificat fins a 200 casos d'hepatitis en 12 països diferents

Continua la investigació sobre els nous casos d'hepatitis infantil. Les autoritats sanitàries continuen intentant esbrinar quin és l'origen de la malaltia. I és que encara no se'n coneixen les causes, ni què provoca l'aparició dels diversos casos greus d'hepatitis en nens que estan apareixent aquests dies.

No és quelcom comú. La malaltia ja s'ha cobrat la primera vida i 17 dels nens afectats a dia d'avui han necessitat un trasplantament de fetge. Però tot plegat no acaba aquí, ja que l'hepatitis ja s'ha pogut detectar en 12 països.

A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat que hi ha fins ara 169 casos a l'hemisferi nord.

Imatge d'un nen al llit d'hospital.
Un nen ha mort ja ha mort al Regne Unit per hepatitis d'origen desconegut. | Canva

Un problema que es multiplica

La directora del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, ha explicat que «la causa exacta d'aquestes hepatitis continua sent desconeguda; les investigacions en aquest moment apunten cap a un vincle amb una infecció per adenovirus». De fet, l'Agència de Salut Pública del Regne Unit (UKHSA) creu que l'adenovirus 41 seria el desencadenant de la malaltia.

El catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Salamanca, Raúl Rivas, explica que els adenovirus són patògens comuns en humans i que solen causar diversos tipus d'infeccions en vies respiratòries, intestí, ulls, fetge o tracte uterí.

Es calcula que en 74 dels casos s'ha detectat una infecció per adenovirus, i en 18 casos s'ha identificat el subtipus F41.

El Regne Unit va ser el primer país que va anunciar que comptava amb diversos casos de la malaltia al país. Actualment, se'n comptabilitzen fins a 114. A Espanya, a dia d'avui, se sumen 13 casos, dels quals només 8 estan confirmats.

 

Els símptomes que provoca l'adenovirus

La gastroenteritis pediàtrica seria el símptoma que se sol associar més amb els serotips 40/41 de l'espècie F d'adenovirus.

En menors de dos anys, sobretot, presentar un símptoma d'aquest tipus pot ser de gravetat i requerir assistència mèdica. Fins i tot, en casos més extrems, podria ser necessària l'hospitalització.

Els nens afectats se'ls diagnostica amb un quadre d'hepatitis aguda, amb un nivell elevat de transaminases. Els pacients que pateixen la malaltia solen presentar símptomes gastrointestinals: dolor abdominal, vòmits i diarrea, així com icterícia.

Les anàlisis acaben descartant que el virus sigui el de l'hepatitis A, B, C, D o E, les més comunes en els casos infantils.

La transmissió del virus entre els més petits

I és que és en aquest punt on rau realment el gran perill. El patogen es pot transmetre d'una persona a una altra a través de secrecions o d'objectes contaminats. Els microorganismes passen a través de l'aire o l'aigua, per contaminació fecal-oral.

El cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Verge Macarena de Sevilla, Jesús Rodríguez-Baño, assenyala que actualment la hipòtesi que la malaltia sigui causada per un adenovirus és el més probable.

Tot i això, apunta que es podria tractar d'una nova variant, amb més capacitat per generar més dany a la zona del fetge.