Dues alumnes a una classe, una aixecant el braç per participar.

El Govern aclareix si finalment s'avançarà o no el curs escolar

L'avançament del curs tira endavant tot i el desacord entre Educació i els sindicats

L'avançament del curs escolar, vist per sentència. Educació ha donat aquest dimarts per perdudes les negociacions amb els sindicats després que aquests no s'hagin presentat a la reunió prevista per avui. 

Cal destacar, en aquesta línia, que aquest dilluns s'havia de signar la reducció d'una hora lectiva als mestres i la contractació de 1.400 mestres nous. L'acord, però, ha fracassat i aquest dimarts es publicarà la plantilla amb què comptaran els centres per començar el curs al setembre. 

En resum, l'avançament del curs escolar continua en peu, tot i que els sindicats s'han aixecat de la taula de negociació. 
 

Els sindicats s'aixequen de la taula

El Departament d'Educació va fer una darrera proposta als sindicats que plantejava avançar la reducció d'una hora lectiva a infantil i primària al curs 2022-2023, que comportava incorporar 1.462 dotacions. 

Segons han explicat fonts de la conselleria, la proposta se'ls va comunicar en converses durant la Setmana Santa i divendres passat se'ls va explicar en una reunió preparatòria de la mesa sectorial d'aquest dilluns. 

Decepció per part d'Educació

Els sindicats, però no van assistir a la mesa de dilluns i, per tant, no hi va haver acord. Ara aquest acord sobre l'hora ja no és possible alerten des d'Educació perquè aquest dimarts s'ha publicat al portal intern de centres la resolució de les plantilles per al curs vinent, sense aquests 1.462 mestres.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha expressat la «decepció» del Departament després de fer fins a tres moviments sobre la petició de recuperar l'horari lectiu dels professionals previ a la pandèmia. Això implicaria tornar a les 18 hores a secundària i les 23 a primària. 

En la darrera proposta abans de les vacances de Setmana Santa, la conselleria plantejava que la recuperació fos efectiva el curs 2023-2024 per a infantil i primària i el curs 2024-2025 per a secundària. Els sindicats però exigien que s'apliqués el curs vinent i en totes les etapes.

Finalment, Educació va fer aquesta darrera proposta durant la Setmana Santa, que comportava l'avançament dels terminis. Fonts del departament han explicat que aquesta contemplava 18,3 MEUR el 2022 i 48,7 MEUR el 2023 per fer efectiva la recuperació de l'horari lectiu a infantil i primària el curs vinent i 29,7 MEUR el 2023 i 75 MEUR el 2024 per fer-ho extensiu a secundària el curs 2023-2024. 

En aquest cas, la mesura comportava 2.009 noves dotacions.  La directora ha explicat que hi havia tants problemes tècnics com pressupostàries que impedient que la mesura s'apliqués també a secundària el curs vinent.