L'hepatitis aguda severa, que amenaça els nens d'Europa, continua generant una gran por. Encara se'n desconeix el seu origen, però la seva ràpida expansió suposa una seriosa amenaça. La malaltia, que ja s'ha cobrat la seva primera víctima mortal, ha arribat fins a Espanya i totes les alarmes han saltat.
Encara que els experts han demanat a la població mantenir la calma, és fonamental conèixer què podem fer per evitar el contagi dels més petits.
Precaucions per evitar el contagi de l'hepatitis aguda severa
Fa només una setmana totes les alarmes van saltar davant d'un possible brot d'hepatitis aguda severa. Una malaltia que suposa un risc per als nens entre 2 i 5 anys, i que ha començat a expandir-se per Europa.
Ja hi ha més de 170 nens contagiats i el passat 25 d'abril es va conèixer la primera mort a causa d'aquesta malaltia. L'alerta ha arribat fins al nostre país, on s'han reportat 13 contagis.
Per explicar una mica sobre com afecta aquesta patologia els menors i com es pot evitar el contagi, Cuatro al dia parlava d'aquest problema. Mitjançant una entrevista a Jesús Quintero, hepatòleg infantil, el programa de Cuatro ha donat algunes claus i enviava un missatge de tranquil·litat a les famílies.
«Cal estar alerta per diagnosticar-lo al més aviat possible i, així, tractar-lo adequadament, però jo crec que no cal estar alarmats, no cal crear alarma social», opinava.
Quintero també ha donat alguns consells per evitar el contagi. Recomanacions que els més petits tenen més que apreses per la pandèmia del coronavirus. D'aquesta manera, l'expert recomana «mecanismes de prevenció com no esternudar a les mans i rentar-les sovint».
Tot i que encara queda molt de camí per investigar, es creu que aquesta hepatitis ve produïda per un virus. Com a conseqüència, el més recomanable és tenir molta cura i mantenir una higiene adequada per evitar el contagi.
«Si prenem les precaucions que cal prendre amb tots els virus, evitem molts contagis», expliquen. «És a dir, que els petits tinguin molta higiene i, sobretot, si estan malalts no portar-los a l'escola o a l'escola bressol», aconsellen.
Símptomes de l'hepatitis aguda i transmissió
Després que alguns països van detectar un tipus d'hepatitis desconeguda fins ara, l'OMS donava la veu d'alarma. L'organització està investigant i ha demanat que es busquin activament casos d'aquesta nova malaltia.
Per això, és molt important conèixer els símptomes per poder saber si es tracta d'aquesta hepatitis aguda severa. De moment, al quadre clínic que presenten els contagiats no s'ha observat febre.
El que sí que s'ha registrat és icterícia, un color groguenc a la pell i als ulls, a més de problemes gastrointestinals amb episodis de vòmit. En alguns casos, la malaltia ha acabat en insuficiència hepàtica aguda i, en els més greus, s'ha necessitat un trasplantament de ronyó.
Pel que fa a com es transmet, encara no hi ha un protocol establert, ja que el seu origen encara no és clar. Es creu que ve per un virus de la família dels adenovirus.
Els experts han descartat que aquesta hepatitis infantil estigui relacionada amb els cinc tipus d'hepatitis que ja es coneixen: A, B, C, D i E. Mentre que l'A i l'E es transmeten per la ingesta d'aigua contaminada, la resta ho fa pels fluids corporals, com la sang.
Estan investigant sobre aquesta nova malaltia i, per tant, encara es desconeix com s'ha transmès. Es tracten de casos aïllats que no guarden correlació entre ells, cosa que despista els experts.
De moment, només poden aconsellar extremar la higiene i evitar que certs fluids puguin entrar en contacte amb les persones. Rentar-se les mans freqüentment, tapar-se en tossir o esternudar i fer servir mocadors d'un sol ús.