Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

La policia avisa sobre una trucada de telèfon i la vacuna: ja hi ha desenes de denúncies

Es tracta d'una estafa que aprofita la por dels ciutadans al virus

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La policia alerta sobre els diferents casos d'estafa relacionats amb el coronavirus   | Salut

La policia ha alertat sobre una nova estafa telefònica que ha proliferat al nostre país en plena campanya de vacunació de la Covid-19. La por i el caos provocat per la pandèmia està sent utilitzat per alguns delinqüents professionals, que aprofiten qualsevol circumstància social per adaptar les seves estratègies d'estafes i atacar la població més vulnerable en el moment encertat.

La policia avisa de l'última estafa telefònica relacionada amb les vacunes

Des de l'esclat de la pandèmia, han estat moltes les estafes relacionades amb el coronavirus que han estat detectades per la policia: des de vendes fraudulentes de material de protecció fins a proves PCR falses. De fet, en els últims sis mesos, els Mossos d'Esquadra han tramitat a Catalunya 150 denúncies per fraus i enganys relacionats amb aquesta crisi sanitària.

Ara, el producte estrella que encapçala la llista de productes idonis per a l'engany és la vacuna. La manca de vials suficients per accelerar la campanya de vacunació, unit a la pressa de molta gent per rebre la seva dosi i a la confusió generada al voltant de la prioritat de grups, representa l'escenari perfecte per trobar persones que caiguin en el parany.

A més, cal destacar que, en els últims mesos, han sortit a la llum pública nombrosos casos de càrrecs públics i persones de renom que se salten la llistes i reben la seva dosi de forma irregular, mostrant a la ciutadania l'exemple que hi ha la possibilitat de saltar-se el protocol.

Amb les vacunes han proliferat «tant les estafes tecnològiques com les físiques», apunta a 'La Vanguardia' Alberto Redondo, cap del grup de delictes tecnològics de la Guàrdia Civil.

Aquestes estafes es gesten a través d'internet, amb aplicacions de missatgeria instantània i xarxes socials, on es localitzen portals que venen les suposades vacunes pel coronavirus per un elevat preu.«Hem seguit el rastre dels últims mesos de moltes pàgines web que ofereixen vacunes. Aquestes pàgines solen estar molt bé confeccionades i això les fa creïbles», afegeix el comandant Redondo.

.

L'engany a una veïna de Barcelona que 'va comprar' la vacuna de la Covid-19 per 3.000 euros

Per la seva banda, algunes es duen a terme de forma tradicional, a través de les trucades telefòniques i visites presencials als domicilis, generalment de persones grans que viuen soles.

És el cas de l'engany sofert per una veïna de Barcelona, que va rebre una trucada directa al seu telèfon fix per oferir-li les dues dosis del fàrmac. L'interlocutor convenç la seva víctima amb un discurs ple de credibilitat, sol·licitant dades com el de la seva targeta sanitària, abans de requerir també informació bancària per efectuar el pagament.

Finalment, la senyora cau al parany i espera al seu domicili l'arribada dels sanitaris que vindran a posar-li la injecció. Com és d'esperar, la vacuna mai no arriba, però els 3.000 euros del pagament sí que són retirats del seu compte. En altres casos, els estafadors, vestits de falsos metges, arriben a desplaçar-se als domicilis per emprendre l'estafa.

«Supòsits sanitaris (van amb bates blanques) es planten a les portes dels domicilis i diuen als habitants que la visita és per administrar la vacuna. És com l'engany de les revisions de gas, però en aquest cas amb l'excusa d'injectar el fàrmac», recorda el comandant de la Guàrdia Civil a 'La Vanguardia'.

Encara que, de moment, és aviat per avaluar l'impacte que ha tingut el coronavirus en l'increment de les estafes tecnològiques i físiques (falta tancar el balanç de l'any 2020), les primeres dades ja són alarmants. «Tenim una xifra que indica un increment del 18% de denúncies per estafes en el primer semestre del 2020», revelava el cap del grup de delictes tecnològics de la Guàrdia Civil.