Un dels grans temors als quals s'enfronten els propietaris dels habitatges és a l'ocupació. Cada cop es repeteix amb més freqüència aquest tipus de delictes a casa nostra. Per això, la policia ha compartit 7 recomanacions perquè no s'hi estableixin de manera il·legal.
Sabies que hi ha 2 tipus d'ocupació?
Cal aclarir que hi ha dos casos diferents d'ocupació. D'una banda, hi ha la usurpació, que és quan s'entra a una propietat deshabitada, que no es fa servir o que roman abandonada.
I de l'altra hi ha el concepte de violació de domicili. Això és el que es produeix quan entren en un habitatge on es resideix de manera habitual o regular. Al marge que al seu interior hi hagi gent o no.
Cada cop hi ha més propietaris d'immobles afectats per això últim. La preocupació va augmentant entre els ciutadans, que també senten una gran indefensió. Sobretot després de l'aprovació de la Llei de l'Habitatge, que inclou una complexitat més gran per fer fora els llogaters irregulars.
Trobem una tercera situació que fa referència a la inquiokupació. Són aquells residents que viuen de lloguer en una casa, però que no paguen, segons recull l'ABC.
Per evitar tot això, la policia ha fet públic el manual Actuació davant l'ocupació il·legal d'habitatges. En aquest document es faciliten una sèrie de recomanacions sobre com actuar si en algun moment et veus afectat.
Què cal fer en cas d'ocupació
Si detectes alguna cosa estranya, el primer que hauràs de fer serà posar-te en contacte amb la policia. Això sí, els agents diferencien entre dos escenaris diferents.
En cas de ser el propietari de l'habitatge, caldrà anotar les dades dels testimonis de l'ocupació. No s'han de tallar els subministraments ni impedir-ne l'entrada si ja ho havien fet amb anterioritat. Si no, podríem estar cometent una infracció.
L'altra possibilitat és que l'encarregat de donar la veu d'alarma sigui un veí. Si és així, el que proposen és que en cap moment s'hi enfronti. Seria convenient gravar la situació des d'un lloc segur i advertir l'amo de l'immoble.
Quan detectis la presència de gent sospitosa a prop de casa teva o hi hagi manipulació de panys o finestres, contacta amb la policia.
Les 7 recomanacions per protegir casa davant dels ocupes
Aquests són els consells que comparteix el cos de seguretat i que poden ser útils per evitar que entrin a casa teva sense cap permís.
- Cal tancar la porta de casa sempre amb clau, encara que sigui per un període de temps molt curt.
- Mantenir una relació de confiança amb els veïns. D'aquesta manera, en cas de detectar alguna cosa sospitosa o un intent d'entrada il·legal a l'habitatge, puguin avisar la policia.
- Mai no cal avançar a les xarxes socials la nostra intenció de marxar de vacances o de sortir de casa. Això serviria de pista per a alguns, que s'aprofitarien de la nostra absència.
- La instal·lació de mesures de seguretat. Per frenar l'entrada de qualsevol ocupa, mai no estarà de més recórrer a diferents sistemes de seguretat. Entre les opcions existents, hi ha la instal·lació de càmeres, alarmes, forrellats especials o reixes a les finestres.
- No donis senyals d'absència a l'habitatge. És aconsellable que, si estaràs uns dies fora de casa, adverteixis un veí o un amic. Demana-li que t'encengui els llums, apugi i abaixi les persianes i et miri la bústia.
- És una bona idea deixar plantes o elements decoratius a les terrasses o finestrals. Serà una prova que hi ha algú vivint en aquest immoble.
- Si comptes amb algun habitatge buit, mai publiquis ni detallis la seva ubicació.