Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un cotxe de la policia nacional.

La Policia Nacional alerta de la darrera estafa de Leroy Merlin: «Molt de compte»

És una estafa que podria arribar a través d'un SMS

Sembla que els delictes i la ciberdelinqüència estan a l'ordre del dia. Cada cop són més les persones que denuncien fets d'aquest tipus, i és que tot apunta que es tracta d'una tendència que cada cop està més en alça.

En aquesta ocasió, la Policia Nacional llança un avís sobre una nova estafa, la qual ens podria arribar simplement a través d'un SMS. Si vols estar informat i protegir-te contra aquests nous fraus virtuals, et suggerim que segueixis llegint.

Si rebeu un missatge com aquest... Heu de tenir molta cura!

L'arribada d'internet ha suposat una gran revolució a les nostres vides. Si bé és cert que els avenços tecnològics suposen un avenç per a la nostra societat, tampoc no hem d'oblidar que no estan exempts de presentar certs perills.

Imatge de la façana principal d'un Leroy Merlin
La Policia adverteixen de l'estafa de Leroy Merlin | Europa Press

I per a perills el que acaba d'alertar la Policia Nacional a través del compte a Twitter. Pel que sembla, la ciberdelinqüència segueix escampant a plaer, i ara estan duent a terme una nova pràctica per estafar la gent.

Es tracta ni més ni menys que d'un perillós SMS. És probable que moltes persones ja hagin rebut aquest missatge als mòbils. Per aquesta raó, és important que sapiguem reconèixer els senyals per identificar si ens trobem davant d'un frau.

Així doncs, si t'arriba un SMS al teu mòbil sense esperar-lo, i a sobre sense cap sentit, el més habitual és que et generi dubtes. Tot i això, quan els ciberdelinqüents utilitzen certes marques per 'captar' la persona, aquests dubtes poden créixer exponencialment.

I aquest és precisament el cas amb què ens trobem ara. Pel que sembla, la nova estafa envia un missatge al consumidor fent-se passar per la famosa cadena de Leroy Merlin. Però compte, perquè això no és real.

Concretament, el missatge diu el següent: «LEROY MERLIN: El seu enviament: 341281450 no es va poder lliurar per una incidència. info...». Com podreu deduir, tant el codi com la paraula 'info' són completament insegurs.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
L'smishing utilitza la tècnica d'enviar SMS per estafar les persones | Getty Images

Per tant, si rebem un missatge d'aquest tipus, el més probable és que ens generi certa confusió, especialment si no hem fet cap comanda. Però compte, perquè si resultés que sí que s'ha realitzat, el millor és contactar directament amb la botiga.

Aquest tipus d'estafes cibernètiques tenen un nom, i s'anomena “smishing”. El significat d'aquesta paraula, d'origen anglès, es considera una tècnica que consisteix en l'enviament d'un SMS per part d'un ciberdelinqüent a un usuari simulant ser una entitat legítima.

Moltes vegades, a més, també és habitual que es facin passar per bancs, xarxes socials o institucions públiques. Sigui quin sigui el nom, l'objectiu és el mateix: robar informació privada o fer un càrrec econòmic.

Tipus per no caure al parany

Com comentàvem anteriorment, les tècniques d'estafa a través d'internet estan en plena expansió. En aquesta ocasió parlem de smishing, encara que de forma general també reben noms com phishing o vishing.

En qualsevol cas, el que hem de tenir en compte és que aquesta tècnica, variant del phishing, se sol centrar en els SMS. Els ciberdelinqüents utilitzen aquesta via perquè genera més confiança, especialment en aquelles persones més vulnerables, com la gent gran.

Mòbil
La ciberdelinqüència s'ha disparat aquests darrers anys | CatalunyaDiari

Tot i això, has de tenir clar que mai, cap empresa, et demanarà les teves dades personals a través d'un enllaç per SMS. Davant de qualsevol missatge d'aquest tipus sospita, i no dubtis a contactar directament amb la suposada empresa que t'ho mana.

També et pots fixar en l'estructura del missatge, ja que els fraudulents solen contenir errades importants. Però sobretot, i el més important, mai no accedeixis o prems en els enllaços que t'enviïn, especialment si en desconeixes la procedència.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!