Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una jubilada a un caixer i dos policies nacionals

La Policia Nacional alerta: les estafes més comunes contra els més grans

Les persones grans, en ser les més vulnerables, estan sempre al punt de mira dels delinqüents

La Policia Nacional ha emès una alerta important adreçada especialment a la gent gran. En els darrers temps, s'han identificat diverses maneres de robatori i estafa que estan afectant aquest grup vulnerable.

Per aquest motiu, és crucial que tots estiguem informats per poder prevenir aquests delictes i protegir els nostres éssers estimats. Amb els consells de les autoritats, la tasca es pot fer més senzilla.

Aquests són els tipus d'estafes més comunes segons la policia

Pensant sobretot en les persones grans, les més vulnerables als ulls dels delinqüents, la policia ha començat compartint els tipus d'estafes que es repeteixen més.

Una dona gran escrivint al seu telèfon mòbil amb les ulleres posades
Les estafes telefòniques són les més comunes entre els delinqüents | Getty Images

Estafes telefòniques

Un dels mètodes d'estafa més comuns és el telefònic. Els delinqüents criden les víctimes, generalment persones grans, fent-se passar per empleats de bancs, companyies de serveis o fins i tot familiars en dificultats.

Utilitzen tàctiques de por o urgència per obtenir informació personal i financera. La Policia Nacional recomana no proporcionar dades personals per telèfon i verificar sempre la identitat de l'interlocutor.

Falsos revisors

Una altra modalitat d'estafa que ha guanyat popularitat és la dels revisors falsos. Els delinqüents es presenten als domicilis de la gent gran, al·legant ser tècnics d'empreses de serveis com electricitat, gas o aigua.

Un cop dins, aprofiten per robar objectes de valor o diners en efectiu. La policia aconsella no permetre l'entrada a desconeguts sense una identificació adequada i, en cas de dubte, contactar directament amb l'empresa de serveis.

Muntatge d´una caldera de gas i una dona sorpresa
L'estafa del fals revisor també és una pràctica comuna | Deagreez, MAKSYM YEMELYANOV

L'estafa del parent llunyà

L'estafa del parent llunyà és una altra estafa que està en auge. En aquest cas, els estafadors contacten les víctimes afirmant ser un parent llunyà que necessita ajuda econòmica urgent.

Utilitzen històries convincents i emotives per guanyar-se la confiança de la víctima. La Policia Nacional suggereix desconfiar aquest tipus de trucades i verificar la història amb altres familiars abans de prendre qualsevol acció.

Estafes online

Les estafes en línia també estan en augment. Els delinqüents utilitzen correus electrònics, xarxes socials i pàgines web falses per enganyar la gent gran.

Ofereixen productes o serveis a preus irresistibles, però un cop obtenen el pagament, desapareixen sense deixar rastre. La Policia recomana no fer compres a llocs web no verificats i desconfiar d'ofertes que semblin massa bones per ser veritat.

Mà esquerra amb rellotge metàlic treient un bitllet de 50 euros i un de 100 euros d'un caixer automàtic
Llocs com els caixers poden ser conflictius | Getty Images

Robatori a la via pública

El robatori a la via pública és un altre problema que afecta els grans. Els delinqüents aprofiten moments de distracció per sostreure carteres, bosses i altres objectes de valor. La Policia Nacional aconsella portar només el que és necessari i mantenir sempre les pertinences a la vista.

Consells de la Policia Nacional

Per prevenir aquests delictes, la Policia Nacional ofereix una sèrie de consells pràctics. És fonamental estar sempre alerta i desconfiar de situacions que semblin sospitoses. A més, és important educar la gent gran sobre aquests riscos i com actuar en cas de trobar-se en una situació similar.

La policia també suggereix mantenir una comunicació constant amb familiars i amics, perquè puguin oferir suport i assessorament en cas de dubte. En situacions d'emergència, no hem de dubtar de contactar amb les autoritats.