Dos agents de la Policia Nacional d'esquena

La Policia Nacional llença un avís a tots els pares amb fills menors de 14 anys

La policia dona llum sobre els dubtes pel que fa al DNI

La Policia Nacional torna a llançar un avís important per a tots aquells amb fills menors de 14 anys. I és que un dels documents obligatoris que tots els ciutadans han de tenir és el Document Nacional d'Identitat, més conegut com a DNI per les sigles.

Tot i això, aquest document és obligatori tan sols per als majors de 14 anys que resideixin a Espanya. També per a aquells de la mateixa edat que, tot i residir a l'estranger, es traslladin a Espanya durant més de 6 mesos.

Requisits per sol·licitar el DNI per primera vegada

Per aquest motiu, els pares dels fills dels quals estiguin a prop de complir els 14 anys han de començar a pensar a sol·licitar l'expedició del DNI. Per fer-ho per primera vegada, és imprescindible la presència física de la persona a qui s'expedeixi.

També ho és, per altra banda, abonar la taxa, que aquest 2023 és de 12 euros. El pagament es pot fer en efectiu, amb targeta de dèbit o crèdit a l'oficina d'expedició, així com utilitzant el pagament via telemàtica quan es demani la cita prèvia a la Policia Nacional.

Policia portant un DNI a la mà
La policia recorda que és obligatori fer-se el DNI a partir dels 14 anys | Policía Nacional

Documents que seran necessaris

Així mateix, també són alguns els documents imprescindibles que cal portar. En aquest cas, cal presentar la certificació literal de naixement que expedeix el Registre Civil que correspongui.

També caldrà portar una fotografia recent i en color en mida carnet, de 32x26 mm. El fons haurà de ser blanc i llis i s'ha de prendre amb el cap mirant cap al front, descobert i sense ulleres de vidres foscos o peces que dificultin la identificació. D'altra banda, serà també necessari el certificat o volant d'empadronament de l'Ajuntament on el sol·licitant tingui el domicili.

Per als menors de 14 anys no és obligatori tenir DNI

Una de les coses que cal tenir en compte en aquest punt és que per a aquells menors de 14 anys no és obligatòria l'expedició del DNI. En aquest cas, és un tràmit completament voluntari.

Per poder-lo obtenir, s'ha de dur a terme en presència de la persona que tingui la pàtria potestat o tutela, o d'una persona apoderada per aquestes. Així mateix, cal descarregar un model d'empadronament que adjunta una nota informativa. Aquest model es pot descarregar de forma senzilla a la pàgina web del DNI Electrònic.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Novetats al DNI 4.0

Pel que fa al DNI en general, l'agost del 2021 va entrar en vigor el nou DNI 4.0, també conegut com a DNI Europeu. Entre els canvis, el primer que destaca és el nom, ja que substitueix el DNI 3.0. Així mateix, aquest nou model porta la denominació en anglès de Nacional Identity Card, facilitant la identificació de qualsevol ciutadà de la Unió Europea.

Pel que fa a la mida, és el mateix que el de l'antic model, encara que s'hi afegeix la bandera de la Unió Europea amb la del país emissor. La foto, en aquest cas, sí que és més gran que en el model anterior.

Muntatge d´un DNI al costat d´un cotxe patrulla de policia
La foto del nou model és més gran que la de l'anterior | Policía Nacional

Un document que té present la digitalització

A més a més, aquest nou DNI compta amb diversos avantatges renovats. Per exemple, es podrà portar al telèfon mòbil i es podrà fer servir per treure diners o anar al banc només portant el telèfon a sobre.

El microxip compta amb tecnologia 'contactless', així com amb capacitat d'emmagatzematge per guardar tant la foto com la signatura i les empremtes dactilars de la persona. També porta els certificats d'autenticació i signatura electrònica.

Així mateix, la Policia Nacional i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre han dissenyat un suport que té en compte diversos aspectes relacionats amb la seguretat perquè sigui més complicat de falsificar.