Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro

La Policia Nacional avisa: la nova estafa amb què et poden treure fins a 500 euros

La Policia Nacional ha llançat una nova advertència a través de TikTok sobre un nou frau molt comú

Si alguna cosa se sap dels ciberdelinqüents és que utilitzen tècniques cada cop més professionals per realitzar les seves estafes. Així ho avisa la Policia Nacional, que ha posat el focus en un nou frau cada cop més comú.

A través de TikTok, el cos de policia ha avisat d'una estafa amb què et poden robar fins a 500 euros si no tens cura. Les autoritats indiquen que "aquesta és la nova estafa que està circulant" i detallen el que has de conèixer per no caure al parany.

Així és l'estafa de què adverteix la Policia Nacional

L'estafa a què es refereix la Policia es duu a terme a través de WhatsApp. Segons un vídeo que han compartit, els delinqüents es fan passar per familiars o amics propers a la possible víctima.

“T'arriba un missatge de WhatsApp fent-se passar per un familiar i et demanen diners urgentment. Prèviament els estafadors s'han fet amb el control del teu compte de WhatsApp”, avisen.

Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp
La Policia explica què cal fer per evitar caure en aquest frau de WhatsApp | Diego Cervo, Europa Press

Després, afegeixen que: “Revisen els xats i escriuen als amics i familiars a qui mai no els negaries la teva ajuda”. A continuació, “t'escriuen des d'un d'aquests contactes i et demanen que els enviïs urgentment un Bizum”.

De forma general, aquests diners “solen rondar els 500 euros”, com afirma la Policia. Els ciberdelinqüents, per la seva banda, sol·liciten que aquest import “sigui enviat a un altre número de telèfon”. És a dir, “el teu familiar mai no el rep”.

Com evitar aquest tipus d'estafes a les xarxes socials?

A més, l'agent que protagonitza aquest vídeo de TikTok també llança alguns consells perquè les persones no caiguin al parany dels estafadors.

En primer lloc: “Desconfia sempre que et demanin diners”. A més, és bo fer “una trucada telefònica prèvia al teu familiar o amic per saber si ha estat ell qui t'ha sol·licitat els diners”.

D'altra banda, també diu què fer perquè no et suplantin la identitat a WhatsApp: “No deixis la teva sessió oberta a cap ordinador al qual tinguin accés altres persones”. Tampoc “enviïs cap codi de verificació i no punxes en enllaços sospitosos”.