Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un Policia Nacional i el logotip de TikTok

La nova estafa difosa com la pólvora a les xarxes i suma diverses víctimes a Espanya

Les autoritats adverteixen sobre la importància d'anar amb compte amb les falses ofertes de treball a les xarxes socials

La manca de feina és un dels problemes més comuns entre milions d'espanyols. Els ciberdelinqüents han vist en això l'oportunitat perfecta per dur a terme les seves estafes, sobretot a través de xarxes com TikTok o WhatsApp.

Això ha fet que les autoritats estiguin cada cop més pendents de la situació. En els darrers mesos, s'ha detectat un nou frau de phising. Aquest consisteix a oferir ofertes de feina falses per robar les dades personals de les víctimes.

Així és la nova estafa de TikTok amb què cal anar amb compte

TikTok ha esdevingut una de les xarxes socials més conegudes del món. Només a Espanya, la xarxa compta amb 18 milions d'usuaris actius a la plataforma, cosa que pot donar molt de joc per als ciberdelinqüents.

Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional
Les víctimes venen atretes per promeses de bon sou i condicions laborals | Getty Images, Europa Press

El gran problema d'aquests fraus és que es poden convertir en un perill greu per a les possibles víctimes. Segons la companyia de ciberseguretat Kaspersky, aquesta estafa és molt senzilla, però també molt efectiva.

Els usuaris reben una oferta laboral en forma de missatge de text als seus mòbils que resulta molt atractiva. Per enganxar als individus, es promet guanyar entre 100 i 1.000 euros per tan sols una o dues hores de feina al dia.

Tenint en compte la precarietat actual, aquest tipus d'ofertes són molt temptadores per als qui les reben. No obstant, si alguna cosa és massa bonica per ser certa, és perquè el més normal és que ho sigui. Desconfia dels diners fàcils i ràpids.

Les estafes a TikTok augmenten un 40%

En rebre el missatge, l'usuari ha de fer clic a l'enllaç per inscriure's a l'oferta. Aquest és el moment en que heu d'ingressar les vostres dades personals (nom, adreça, número de telèfon, etc.).

Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia
El 2023 es van detectar 709.590.011 intents de phishing | Getty Images, Europa Press

Després, els delinqüents fan servir aquest tipus d'informació per dur a terme activitats fraudulentes. De fet, els intents d'aquestes estafes de phishing van augmentar més del 40% només l'any passat, i van arribar als 709.590.011 intents.

El perill és que aquests fraus evolucionen de manera molt ràpida i es poden adaptar a tota mena de mitjans. Això fa que les víctimes no facin més que augmentar. Per evitar-les, és important tenir en compte aquests consells:

  • Feu clic als enllaços només si podeu confiar en el remitent.
  • Si el missatge sembla estrany, verifica que és real amb el remitent real.
  • Comproveu que la URL estigui ben escrita.
  • Utilitza opcions de seguretat al teu navegador perquè detectin el correu brossa o el phishing.