Fotomuntatge d'un Policia Nacional i uns dècims de loteria

Seriós avís per a tots aquells que comprin Loteria de Nadal

Cada any circulen dècims falsos aprofitant la febre per aquest sorteig

La Policia Nacional ha llançat un important avís als que juguen a la Loteria de Nadal. Estem a gairebé un mes del Sorteig Extraordinari del 22 de desembre, però fa mesos que els espanyols s'amunteguen a les administracions per comprar-ne els dècims. I tot, amb el somni que aquest any toqui 'El Gordo' i poder sortir d'algunes dificultats.

Aquest any es posaran a la venda 180 sèries i es repartiran més de 5.200 milions d'euros en premis. El més cobejat és 'El Gordo', premiat amb 4 milions d'euros a la sèrie (400.000 euros per desè). Els dècims costen 20 euros cadascun, i alguns números ja s'estan esgotant.

Aquest any es posen més sèries a la venda davant de la previsió de l'augment de la participació, seguint la tendència dels darrers anys. I és que cada cop hi ha més espanyols que se sumen a la moda de la Loteria de Nadal. Però compte, perquè la policia ha llançat un avís a tots els participants.

L'estafa dels dècims falsos que ha posat en alerta la policia

La Loteria de Nadal desperta molta il·lusió entre els espanyols, però també dona lloc a situacions indesitjables. Per exemple, les estafes que cada any circulen per Espanya amb la compra dels dècims. I és que alguns malfactors aprofiten l'ocasió per vendre dècims falsos que després no serveixen.

Loteria
Molts són els que somien amb el fet d'endur-se  'El Gordo' | EP

Una d'aquestes estafes consisteix que un suposat venedor ambulant ven butlletes falses de loteria. Es tracta de dècims anys anteriors que han estat manipulats posant la data del sorteig actual. A més, es produeixen estafes a la venda per internet, a través de pàgines falses.

Les víctimes entren a Internet per comprar loteria i acaben en una pàgina web falsa que ven dècims impostors. El problema és que l'usuari paga uns diners pel dècim, però si guanya no en pot cobrar la quantitat. Per això, la policia ha fet una sèrie de recomanacions per comprar loteria.

Consells per evitar l'estafa

La Policia Nacional ha llançat una advertència per evitar l'estafa dels dècims falsos de la Loteria de Nadal. Abans de res, cal assegurar-se de comprar les butlletes en un lloc oficial de les Loteries i Apostes de l'Estat. O a la pàgina web oficial de l'administració.

També hi ha altres pàgines web d'administracions oficials, però l'usuari ha d'assegurar-se que està validada. Per saber-ho, només cal fixar-se si el dècim porta el logotip de l'entitat expenedora i la data a tres llocs diferents. Així mateix, cada butlleta porta un codi de barres i un número de sèrie que els fa únics.

A més a més, les autoritats recomanen desar els comprovants de la compra, que de vegades arriben per correu electrònic. En cas contrari, és aconsellable demanar un rebut a l'entitat per tenir una prova en cas de problemes. Sí, perquè davant de qualsevol irregularitat necessitaràs presentar aquestes proves per demostrar-ho.

Compte a aquesta altra estafa de la Loteria

A més, la Policia Nacional ha advertit d'un altre tipus d'estafa que podries patir amb motiu del sorteig de loteria de Nadal. Es tracta del conegut com a 'phishing', l'enviament de correus electrònics per robar dades i comptes bancaris. En aquests 'mails', els 'hackers' es fan passar per un organisme oficial.

Loteria
El Sorteig de Nadal reparteix més de 5.200 milions d'euros | EP

Els estafadors t'envien un correu fent-se passar per l'administració de loteria, informant-te que has guanyat un premi. Tot seguit, et demanen les dades personals i bancàries per, suposadament, procedir al pagament de la quantitat. La víctima, però, mai rep els diners i pateix un robatori al seu compte bancari.

Si reps un correu dient-te que has guanyat, desconfia, perquè l'administració oficial mai ho comunica per aquesta via. De cap manera donis informació personal i bancària, i assisteix personalment a l'administració. Davant la sospita que estàs sent estafat, posa't en contacte amb la policia.

Finalment, si pateixes un robatori o una pèrdua del dècim és recomanable denunciar-ho immediatament. Un cop més, disposar del comprovant és fonamental per demostrar que vas comprar el desè si resultes premiat. Recorda de prendre totes aquestes precaucions per poder gaudir del sorteig.