Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de neu marró per pols en suspensió

Preocupant: La pols africana que ens afecta aquests dies conté radioactivitat dels anys 60

El fenomen afecta diversos punts d’Europa, incloent-hi Catalunya

Imatge de neu marró per pols en suspensió
La pols en suspensió està sent excepcional aquests dies | (@Dtmvo)

La pols africana en suspensió que ens afecta des de fa molts dies està deixant cels terrosos arreu, calitges i, inclús, xàfecs o nevades de fang que ho deixen tot ben brut i marró, també la neu d'alta muntanya. De fet, aquestes partícules en suspensió són nocives per a la salut de diverses persones, ja que fan augmentar la contaminació. No obstant, un estudi recent empitjora els seus efectes, ja que, sorprenentment, aquesta pols va acompanyada de restes de radioactivitat dels anys 60.

Així ho revelen les conclusions d’un estudi dut a terme per científics francesos de l’Associació pel Control de la Radioactivitat de l’Oest (ACRO). Els experts van agafar mostres de pols africana present aquests dies al damunt dels cotxes en una zona de la frontera entre França i Suïssa, i els resultats han estat impactants: la pols en suspensió conté Cesi-137, un producte radioactiu que no es troba a la natura i que, per tant, té origen humà a causa de la fissió nuclear arran d’una explosió.

Segons apunta ACRO en l’informe publicat recentment, aquestes restes tenen el seu origen en les proves nuclears que França va dur a terme els anys 60 al Sàhara d’Algèria. Les explosions nuclears van deixar unes traces radioactives que encara perduren a la zona i, amb l’arribada d’aquesta irrupció d’aire africà  excepcional, la pols va acompanyada d’aquestes restes, concretament de Cesi-137. Si no fos perquè es tracta d’un fenomen natural, podríem dir que l’Àfrica està tornant a Europa el mal que va patir durant aquells anys amb desenes de proves nuclears.

La pols amb radioactivitat a Catalunya: afecta la nostra salut?

L’estudi d’ACRO s’ha dut a terme en aquest punt entre França i Suïssa, però és aplicable a tot el sud d’Europa, incloent-hi Catalunya, ja que la irrupció de pols en suspensió té el mateix origen: el nord d’Àfrica. No obstant, els experts creuen que els nivells de radiació són prou baixos i no tindrien efectes destacats en la salut humana. Unes conclusions sanitàries que encara són provisionals i que s’hauran de confirmar amb noves dades.

Proves nuclears massives els anys 60

Les dècades posteriors a la II Guerra Mundial van ser un no parar de proves nuclears per part de les grans potències mundials de l'època: els Estats Units, la Unió Soviètica, el Regne Unit, França i la Xina. Una guerra nuclear que va comptar amb més de 500 assajos i que va provocar  la dispersió de grans quantitats de productes radioactius per tot el planeta.

D'aquesta manera, el fet que seixanta anys després encara hi hagi restes radioactives en l'ambient del Sàhara i que aquestes partícules tinguin la capacitat de ser transportades per l'aire fins a Europa, demostra la gran capacitat destructiva de les bombes nuclears i les seves greus conseqüències per a la salut a llarg termini.