«El Port de Tarragona tindrà un paper determinant en la transformació digital catalana», opinava el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, en una visita a l'Autoritat Portuària a mitjans de maig del 2019. La trobada va servir per donar el tret de sortida a una sèrie de converses sobre com adaptar el món portuari a les eines digitals del segle XXI i com adaptar aquestes mateixes eines a les necessitats del sector portuari de Tarragona. Una connexió que aquest dijous ha cristal·litzat amb la celebració del primer concurs 'SmartCatalonia Challenge Port de Tarragona' a la ciutat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El concurs ha servit per analitzar quatre grans reptes que el Port de Tarragona té sobre la taula en matèria digital, i per trobar-los respostes i solucions entre el bo i el millor de la innovació catalana. És per això que fins a trenta-dues start-up's i petites empreses del sector han presentat les seves propostes de resolució, de les quals les deu millors avui han exposat els seus projectes davant el jurat, una responsabilitat compartida per representants del Port i del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat. «La iniciativa és fantàstica, perquè ens obre la visió d'un conjunt de noves oportunitats i ens permetrà desenvolupar i implantar futures millores tecnològiques de gran valor», s'ha felicitat el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, a l'inici de la jornada.
Cruset celebra «la visió d'un conjunt de noves oportunitats» i albira un futur optimista per al Port de Tarragona
El conseller Puigneró ha tornat a Tarragona per seguir de ben a prop el concurs d'idees. Ha reivindicat l'escenari digital com una finestra cap a «un port millor, més competitiu i preparat per als reptes del segle XXI», alhora que ha destacat el compromís del govern català per «estimular i promoure al territori l'economia digital, també en infraestructures que són fonamentals per al país com els ports». Ha volgut subratllar el de Tarragona, en particular, com «un dels ports marítims més importants de la costa mediterrània».
Els reptes plantejats pel Port, en aquesta primera edició de la convocatòria, han estat l'aplicació d'accessos ràpids i segurs a les instal·lacions, que s'ha resolt amb un sistema d'identificació facial automàtica a proposta de l'empresa 'Bioidenti-Cell'; el monitoratge i seguiment de vehicles que circulen per Port de forma no invasiva, que s'ha cobert amb un sistema de videoanàlisi desenvolupat per 'Ctrl 4 Enviro' i 'Maccion'; un nou sistema d'identificació automàtica de personal acreditat que s'ha solucionat amb una eina de reconeixement facial d'alta tecnologia dissenyada per 'Herta' i, finalment, un nou sistema d'identificació automàtica de mercaderies que ha satisfet una proposta de sisterma de detecció basat en codis, lectura de matrícula i pesatge que ha inventat l'empresa 'Vidmar'.