Pla general de la zona d'arribades de l'aeroport del Prat

Porta oberta al turisme: Espanya permet des d'avui l'entrada a viatgers vacunats

Els turistes vacunats amb la pauta completa hauran d'acreditar-ho amb el Certificat Verd | La Secretaria de Turisme del Govern espanyol preveu l'arribada d'aproximadament 15 milions de turistes

Espanya flexibilitza les restriccions sanitàries de cara a reactivar l’activitat turística i salvar la temporada estival. Aquest dilluns ha entrat en vigor l’ordre dels ministeris de Sanitat i Interior, publicada el passat dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat, que permet l’entrada als viatgers que acreditin estar vacunats amb la pauta completa de les vacunes contra la Covid-19.

El requisit és que la pauta de vacunació s’hagi completat, com a mínim, catorze dies abans de l’arribada. Els fàrmacs acceptats són els que han estat autoritzats per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm i Sinovac.

En concret, la modificació del criteri restrictiu relacionat amb la vacunació permet l’entrada a l’Estat espanyol de visitants de països aliens a la Unió Europea i països associats a l’Espai Schengen, excepte l’Índia, Brasil i Sud-Àfrica. Tots els viatgers hauran de reconèixer la immunització amb un certificat de vacunació que serà reconegut pel Ministeri de Sanitat.

A l’espera de l’activació del Certificat Verd de la Unió Europea

De fet, aquest és el Certificat Verd UE Covid que Pedro Sánchez va anunciar que entraria en vigor a partir de l’1 de juliol. Aquesta setmana ha de ser aprovat pel Parlament Europeu, però Espanya ha accedit a un projecte pilot que pretén activar el control abans del pròxim mes.

D’aquesta manera, per a viatjar a territori espanyol caldrà mostrar un codi QR que indicarà que el turista ha estat vacunat, ha passat la malaltia o ha resultat negatiu en una prova PCR o d’antígens. De fet, aquests dos darrers requisits ja eren part del protocol per a entrar a Espanya des de països tercers quan es tractava de mobilitat no essencial.

El mateix dissabte, el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, mostrava una lleugera esperança respecte de la temporada turística. Assegurava que les previsions d’arribada de turistes a Espanya entre els mesos de juliol i setembre se situen entre 14,5 i 15,5 milions de turistes. Aquestes xifres suposarien tan sols el 40% dels 84 milions de turistes que van arribar el 2019, però en canvi, doblarien les dades de l’any passat. 

Tot i això, la Secretaria de Turisme està a l’espera de Gran Bretanya, un dels motors del turisme, que manté Espanya dins la llista ambre de destinacions no segures. Per aquest motiu, les autoritats britàniques obliguen els seus ciutadans a fer quarantena en tornar d’Espanya. 


Nova polèmica en l'aplicació territorial de les mesures de l'oci i l'hostaleria

Caldrà veure de quina manera s’aplica la nova mesura a les comunitats autònomes. Tot i que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va insistir que les mesures s’han de complir, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va suavitzar el discurs tot assegurant que s’haurien d’adaptar a cada territori. 

De fet, en la votació del Consell Interterritorial de Salut per les mesures relatives a l’oci i l’hostaleria es va evidenciar l’oposició d’un bon nombre de territoris. Hi van votar en contra Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid i Múrcia, mentre que el País Basc ni tan sols va participar en la votació i Castella i Lleó i Melilla es van abstenir. En el mateix sentit, el País Basc, Madrid i Andalusia han anunciat que mantindran les limitacions aprovades pels seus governs.

Sigui com sigui, el mateix dissabte el BOE va publicar les noves mesures sobre els horaris del sector hoteler i restaurador. A partir d’aquest dilluns, les discoteques podran obrir fins a les dues de la matinada amb la meitat de l’aforament, sempre que a les comunitats autònomes hi hagi un nivell baix de contagi.

El Procicat aixeca algunes restriccions a Catalunya a partir d’aquest dilluns 

En qualsevol cas, l’escenari a Catalunya és més particular. El passat divendres, el Procicat modificava algunes restriccions que a partir d’aquest dilluns entren en vigor. Entre altres, s’amplia del 50 al 70% l’aforament en congressos i celebracions, en activitats esportives i en centres comercials. A banda, la mesura estrella és la possibilitat de celebrar festes majors i revetlles que compleixin les restriccions vigents.