La Fassina Balanyà de l’Espluga participarà en la 24a Setmana de la Ciència, que és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que proposa diverses activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, com per exemple jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc. En el cas del Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga s’hi participarà un any més amb dues jornades de portes obertes els dies 9 i 10 de novembre, en l’horari habitual d’aquest museu.
Durant el recorregut pel Museu de la Fassina Balanyà, l’antiga fàbrica d’aiguardent, el visitant podrà conèixer el funcionament d’una destil•leria del segle XIX on descobrirà quins eren els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, les eines i la maquinària que s’utilitzaven. El visitant també copsarà la importància que va tenir la producció d’aiguardent en la revolució industrial a Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial a través d’un audiovisual.
La visita per la Fassina Balanyà s’acabarà amb una destil•lació en directe i una degustació de licors i aiguardents. A més, hi ha la possibilitat de comprar aquests licors artesans amb el nom “Esperit de Fassina” a la mateixa oficina de recepció. El Museu Fassina Balanyà forma part de la Xarxa de Museus industrials de Catalunya. El Museu té obertes les seves portes des del desembre del 2009.
Setmana de la Ciència 2019
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i proposa moltes activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Els temes centrals de la 24a Setmana de la Ciència són, d’una banda, la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
De l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.