Trobem les muntanyes dels Ports entre els territoris històrics de Catalunya, Aragó i València. Connecten les comarques catalanes de les Terres de l'Ebre amb el Matarranya i el Maestrat. El Tossal dels Tres Reis marca el punt de confluència entre els tres regnes de la Corona d'Aragó. La catalogació com a Parc Natural data de l'any 2001.
La riquesa del Parc Natural dels Ports
El Parc Natural dels Ports és el pulmó de la vall de l'Ebre i la referència de la muntanya al sud de Catalunya. Es troba al termes municipals d'Arnes, Horta de Sant Joan i Prat del Comte a la Terra Alta; d'Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa (Baix Ebre); i Mas de Barberans i la Sénia (Montsià). Les formacions geològiques dels Ports són paisatge únic. El Mont Caro és el cim més alt del Parc Natural, amb una altitud de 1447 metres.
Els valors paisatgístics i ecològics dels Ports
Des de la declaració de Parc Natural, la presència humana als boscos dels Ports ha disminuït i ara és refugi de moltes espècies de flora i fauna amenaçades. La biodiversitat dels Ports es xifra en més de 1.300 espècies. Les plantes més representatives són les clàssiques del bosc mediterrani, com els margallons, les carrasques, els pins, els faigs i els teixos.
Dins del Parc Natural, també hi va ser declarada la Reserva Parcial de les Fagedes dels Ports, per protegir en major grau aquest espai únic. Entre la fauna, la gran diversitat de biòtops permet l’establiment d'animals variats. La més representativa és la cabra salvatge o hispànica.
Els ambients del Parc Natural dels Ports
Matollars. Brolles i garrigues de les parts baixes, amb romaní, el margalló i el llentiscle. A les parts altes hi dominen els boixos i als vessants ventosos el matollar d'eriçó, hàbitat predilecte de les cabres hispàniques i els escurçons.
Els boscos mediterranis. Reductes d'alzines en la muntanya baixa que han estat majoritàriament substituïts per pins blancs mediterranis. Per sobre de les carenes de menys altitud hi dominen els pins negres i rojos, més propis de l'alta muntanya i que s'agrupen en boscos de gran extensió.
Les fagedes. Reserva Natural Parcial, les fagedes dels Ports són les més meridionals de la península Ibèrica. Constitueixen boscos densos i ombrívols amb sotaboscos pobres.
Els cingles i els pedruscalls. L'ambient més característic dels Ports. El salze d'ingle i el corriol hi són espècies adaptades i endèmiques. També és l'hàbitat dels rapinyaires com àguiles i aufranys.
Els rius. Els corrents d'aigua són principalment subterranis o engorjats als vessants interiors, sense boscos de ribera. Presenten una gran diversitat de fauna com ara crancs de riu, madrilletes i llúdrigues.
Punts d'interès del Parc Natural dels Ports
L'Estrets. L'únic curs permanent d'aigua del Parc Natural, amb presència d'un cranc de riu autòcton. La vall de riu és coberta de pins i alzines i s'hi troba el Mas de Corretja, on es concentrava una activitat d'explotació forestal avui extingida.
Les coves. A la cova d'Adells hi trobem un plegament geològic usat per pastors i ramats com a recer natural. També trobem una petita balma coneguda com la Cova Picasso on l'artista hi va viure tot l'agost de 1898 i que va marcar la seva poètica pictòrica. El Mas de Quiquet va ser representat pel pintor.
Vall del Toscar. Lloc d'interès geològic de Catalunya amb algunes restes d'aflorament volcànic.
Els miradors. Des dels voltants de la Font Nova trobarem esplèndides vistes sobre la Vall de l'Ebre. A la Jepa, vora el riu Canaleta també s'hi gaudeixen de vistes sobre les Zones d'Interès Geològic. Des de la Barcina o la Mola gaudirem de panoràmiques de 360º sobre les serralades contigües. El mirador del Mont Caro, però, és el més espectacular de tots.
La Reserva Natural de l'Algars. Riu que corre per la Terra Alta i que separa Catalunya de l'Aragó. Un tram de 23 quilòmetres està protegit pel seu bosc de ribera i per la presència de llúdrigues.
Els Boscos. La Refoia, entre els promontoris d'Engrilló i Montsagres és un dels conjunts forestals i paisatgístics més representatius dels Ports. Al Barranc de la Fou i al Bosc de la Cova Roja també hi trobem masses forestals i hàbitats d'especial valor ecològic.