Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
persona comptant diners

El SEPE marca els requisits per rebre el subsidi de 2.880 euros per a aturats

És una ajuda per a aquells que hagin esgotat la prestació de l'atur

Els aturats que ja hagin esgotat les prestacions ordinàries de l'atur poden sol·licitar un subsidi. Aquesta ajuda per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) pot arribar fins a 2.880 €, però per accedir-hi cal complir una sèrie de requisits.

Aquest organisme s'ocupa de la gestió de totes les prestacions i subsidis que poden rebre aquells que es trobin sense feina. En primer terme, tindran la possibilitat de beneficiar-se d'una prestació contributiva i, quan l'esgotin, tenen a la seva disposició els subsidis ordinaris. A més, arribat el moment, quan es finalitzi aquesta última ajuda, en podran reclamar una altra que ascendeix a 2.880 €. Tot això es farà a través del SEPE.

Quines prestacions ofereix el SEPE?

El SEPE posa a disposició dels aturats tres tipus de prestacions. La primera és la prestació contributiva, que també es coneix com a atur. Cal haver cotitzat a la Seguretat Social almenys 360 dies durant els darrers sis anys.

Quan s'esgoti sense haver trobat una feina, hi ha la possibilitat de beneficiar-se dels subsidis ordinaris per desocupació. Dins d'ells hi ha l'ajuda familiar, el subsidi per a més grans de 52 anys o el d'insuficiència de cotització. Quan es concloguin aquestes dues opcions, sempre hi haurà la possibilitat d'accedir a les ajudes extraordinàries. Es tracta de prestacions no contributives que estan pensades per als aturats de llarga durada i amb dificultats per reincorporar-se al mercat laboral.

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
Per cobrar aquesta ajuda cal haver esgotat les prestacions i subsidis ordinaris. | Getty Images

En què consisteix aquest subsidi de 2.880 €?

El darrer recurs que li queda a l'aturat és el Subsidi Extraordinari per Atur (SED, per les seves sigles en castellà). Al web del SEPE es poden trobar les condicions que s'han de reunir per beneficiar-se d'aquesta ajuda. Com és lògic, les exigències que estableixen impedeixen que totes les persones hi puguin accedir.

Primerament, cal haver esgotat qualsevol dels subsidis per desocupació que regula l'article 274 de la Llei general de la Seguretat Social. També s'han d'haver consumit les prestacions per desocupació, la Renda Activa d'Inserció (RAI) o el Programa de Requalificació Professional (Prepara). Cal no tenir rendes pròpies que en còmput mensual resultin superiors al 75 % del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Recentment, s'han produït modificacions en aquest sentit a causa de l'increment de l'SMI fins a 1.080 €. A partir d'ara el límit de rendes se situarà als 810 € al mes, quan estava fins ara als 750 €. Això suposa que resultarà més assequible accedir al subsidi, ja que el marge d'ingressos puja 60 €.

Imatge de l'interior del Sepe
Aquest subsidi extraordinari es pot cobrar durant un període màxim de sis mesos. | EUROPA PRESS

Quant de temps es pot cobrar aquest subsidi?

L'import d'aquest subsidi extraordinari que concedeix el SEPE és el 80 % de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). El 2023 ha patit una actualització del 3,6 %, per la qual cosa la quantia de l'ajuda puja fins als 480 € mensuals.

Molta gent que estigui a punt d'esgotar el subsidi ordinari es preguntarà quant de temps es pot allargar l'opció extraordinària. El servei d'ocupació prolonga l'ajuda durant un període màxim de sis mesos, que correspon a 180 dies. La quantitat total que l'interessat podrà percebre és de 2.880 €. A més, aclareixen que no hi ha la possibilitat d'ampliar-la més enllà del mig any.

Aquells que compleixin tots aquests requisits que hem esmentat poden demanar l'ajuda. Per això, tenen a la seva disposició la Seu Electrònica del SEPE. Tot i que també poden acudir de manera presencial a les oficines de l'atur, on caldrà demanar cita prèvia perquè ens atenguin.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!