Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
persona comptant diners

Si estàs sense feina, pots cobrar 100 euros més d'atur cada mes amb una fórmula

Els aturats veuran millorats els seus ingressos a partir d'ara

Els aturats estan d'enhorabona, i és que a partir d'ara podran guanyar fins a 100 euros més cada mes. Així és, i tot això a través d'una fórmula molt senzilla de la qual es podran beneficiar la majoria d'aturats

Amb l'entrada del nou any, la Seguretat Social ha incorporat una sèrie de novetats i entre elles hi ha una mesura que fa referència al càlcul de la prestació. Des d'ara començaran a cobrar el 60% de la base reguladora en lloc del 50% un cop consumit els primers sis mesos d'atur.

Quan es va aprovar la mesura, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es congratulava pels resultats aconseguits. Explicava que això permetria «recuperar drets davant de les retallades que va infligir el PP». A més a més, els aturats amb dret a prestació cobrarien aquests 100 euros més.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tanmateix, aquest ingrés ja és visible des del febrer, quan es va percebre la part corresponent al gener. D'aquesta manera, la Seguretat Social torna a fer servir una fórmula que es va utilitzar fins al 2012. En aquella època, el Govern de Mariano Rajoy va reduir l'import de la paga que cobraven els aturats.

Després del rescat de la banca espanyola, i amb la necessitat de rebaixar el dèficit, es van veure obligats a adoptar canvis. Així, van conservar el 70% de la base reguladora que es rep durant els primers sis mesos. Tot i això, a partir d'aquest període van reduir un 10% el percentatge a cobrar.

Caixer
A partir del sisè mes guanyaran més diners els aturats | Getty Images

Va passar del 60% de base reguladora al 50%. És a dir, tot un inconvenient per als aturats, que veien molt minvats els seus comptes en aquell instant.

Des del Partit Popular, aleshores al capdavant de l'Executiu, es va dir que la mesura pretenia empènyer els aturats a buscar una feina. Segons la seva opinió, molts vivien acomodats i allò pretenia ser un estímul per intensificar la seva sortida de les llistes de l'atur.

Qui se'n beneficia amb la nova mesura?

Aquesta modificació és possible gràcies a un canvi del text refós de la Llei General de la Seguretat Social. El nou sistema de còmput conserva el primer percentatge que s'aplica durant els primers 180 dies. Però al segon tram, que s'inicia a partir del 181, se situa una altra vegada al 60%.

El més normal és que la mesura beneficiés tothom, però no podrà ser, ja que només accediran a aquesta segona part els que hagin cotitzat els suficients dies a la Seguretat Social. Per tant, això suposa un mínim de 720 dies.

És cert que tothom pot aconseguir la prestació només disposant de 360 dies aportats al sistema, però si fos així, únicament els correspondria quatre mesos de cobrament.

Oficina de treball
En comptes del 50% de la base reguladora es tindran en compte el 60% | EUROPA PRESS

Cobraran els 100 euros de més només els nous aturats?

Més d'un es qüestionarà si aquesta mesura només s'aplicarà per als nous aturats o també per als que faci temps que percebin l'ajuda. L'augment dels 100 euros ho notaran als comptes tant els qui tramitin la prestació ara com els que ja l'estiguin cobrant.

Així doncs, alguns comprovaran com ingressen un 10% més a partir d'ara, encara que cal aclarir que no s'aplicarà amb efecte retroactiu. Per tant, els que estiguessin cobrant el 50% que els corresponia durant els darrers mesos, no veuran abonada la diferència fins al 60%.

L'opció que van poder valorar per no veure's perjudicats per això seria ajornar durant un temps el cobrament de la prestació . És a dir, parar de percebre l'ajuda de la Seguretat Social i començar a reprendre-la en aquests instants. Llavors, aquells que van optar per aquesta solució, a partir d'ara tindran un ingrés extra d'uns 100 euros al mes.