Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

La Seguretat Social revela la pensió mitjana que cobren els jubilats

Aquestes prestacions han patit un increment important després de l'actualització de l'IPC

La pensió mitjana de jubilació ha experimentat un important increment les últimes setmanes. L'actualització d'aquestes, intentant ajustar-les a la pujada de l'IPC, ha obligat la Seguretat Social a redoblar els seus esforços, que cada mes han de fer efectiu l'abonament de les pagues a més de 9 milions de persones.

La despesa que destina el Govern a les pensions contributives representa l'11,7% del PIB, cosa que deixa una factura mensual de gairebé 12.000 milions. Però, el pitjor de tot és que aquesta factura anirà a més a mesura que es vagin incorporant més persones al sistema.

De moment, la pensió mitjana de jubilació ha suposat un augment de més de 100 euros al mes per a cada persona. Però, a això cal sumar-hi tota la gent que començarà a retirar-se els pròxims mesos. Les quantitats que s'estan oferint estan animant més d'un a formalitzar la jubilació, fins i tot abans d'hora.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

 

Quina és la pensió mitjana de jubilació?

Des de començaments d'any, s'aplica una pujada del 8,5% a la major part de pensions. En el cas de la de jubilació, l'increment interanual ha estat del 9,8%, fins a situar-se a 1.370,8 euros mensuals. Aquesta quantitat arriba als 1.530 euros quan es tracta de treballadors procedents del règim general d'assalariats.

Tot i això, si fem un cop d'ull a les altes produïdes durant el primer mes de l'any, l'import arriba als 1.639,6 euros. Ara bé, ben diferent és el que passa amb les pagues que reben els pensionistes en general. Això inclou les prestacions per jubilació, viduïtat, incapacitat permanent, orfandat i a favor de familiars. Ells també van experimentar una alça del 9,8% interanual fixant-se en 1.191 euros al mes.

Imatge d'uns jubilats contents
Els jubilats cobren de mitjana uns 1.300 euros mensuals | GETTY IMAGES

Si analitzem les pensions de jubilació per sectors, una de les que en surten més beneficiades és la dels treballadors de la mineria del carbó. Les pagues una vegada que es retiren arriben als 2.670 euros al mes. Un altre grup que surt guanyant, també inclòs com un col·lectiu especial per part de la Seguretat Social, és el de la mar. Tots junts arriben als 1.520,8 euros.

Més complicat ho tenen els professionals per compte propi. De mitjana arriben a rebre una pensió de 912,9 euros, unes xifres molt reduïdes si es compara amb el que perceben els assalariats.

El que solen fer molts dels autònoms és elevar la base de cotització durant els últims anys de carrera. És l'única manera que tenen de percebre a la seva jubilació una paga mitjanament decent. L'altra opció passa per contractar un pla de pensions, però tampoc és una cosa que estigui a l'abast de tothom.

Més de 6,32 pensions de jubilació

Espanya compta actualment amb una mica més de 9 milions de pensionistes, recull el diari ABC. La principal és la de jubilació, que arriba fins a 6,2 milions, on el 60,6% dels beneficiaris són homes. A continuació, segueix la de viduïtat, amb un total d'1,6 milions de persones, on la majoria són dones (95,9%).

Foto de diversos bitllets d'euro.
Els nous jubilats estan guanyant més diners | Arxiu

En aquesta classificació segueixen els perceptors d'incapacitat permanent, la pensió dels quals s'eleva fins als 939.768 . Després, hi ha les pensions d'orfandat, amb 322.994. Finalment, trobem els que accedeixen a la pensió a favor de familiars, que constitueixen unes 43.989 persones.

Pel que fa a la distribució per sexe, 4,6 milions de pensionistes són homes, davant de 4,5 milions de dones. Per això, hi ha una igualtat en aquest sentit. Una altra cosa ben diferent és pel que fa a l'import de les prestacions, on solen percebre menys diners. Per acabar, pel que fa al nombre de pensions contributives abonades, al febrer es van superar els 10 milions. Això representa un 0,9% respecte a fa un any.