Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de dos bitllets de 500 euros.

No veuran ni un euro: els jubilats que no rebran l'extra de 425 euros en 2023

Hi ha un grup de pensionistes que es quedaran sense aquesta ajuda

Hi ha una sèrie de pensionistes que tenen dret a cobrar un petit extra que arriba als 425 euros. Sens dubte, es tracta d'una gran ajuda per arribar a final de mes sense tantes dificultats. Però, hi ha uns quants requisits que cal complir perquè la Seguretat Social la concedeixi.

A Espanya s'hi troba una gran varietat de pensions, pensades sobretot perquè ningú es quedi sense recursos. Les més freqüents són les de jubilació, invalidesa, viduïtat o orfandat. En general, però, les més elevades solen ser les de jubilació, que arriben a superar els 3.000 euros en alguns casos.

La major part dels pensionistes es van veure beneficiats amb la pujada del 8,5% que va aprovar el Govern en els Pressupostos Generals de l'Estat.  I és que la xifra va resultar força elevada en comparació amb altres exercicis. Però, aquest percentatge és una mitjana de la inflació experimentada durant els últims dotze mesos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

D'aquesta manera, es pretén que aquest col·lectiu, que de vegades compta amb unes pagues molt petites, no perdi poder adquisitiu, sobretot en aquesta època en què s'han disparat els preus i algunes famílies presenten seriosos problemes econòmics.

Tot i l'aprovació d'aquesta actualització, no totes les pensions han pujat de la mateixa manera. Les prestacions que estiguessin per sobre dels 3.058,81 euros mensuals no han experimentat cap millora, tret d'alguna excepció. Per tant, la quantitat màxima que ha arribat a abonar la Seguretat Social és de 42.823,34 euros.

Home comptant bitllets
La majoria de pensionistes van veure millorades les pagues un 8,5% | GETTY IMAGES

 

Pensions que sí que s'han vist millorades

En general, la majoria de les pensions han experimentat increments del 8,5%. Però, n'hi ha d'altres que fins i tot s'han arribat a actualitzar gairebé el doble. És el que va passar amb les pensions de jubilació i invalidesa en modalitat no contributiva, així com amb els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital.

Es van veure augmentats els ingressos un 15%. Això va fer, entre altres coses, que tots aquests col·lectius quedessin exclosos de l'ajuda de 200 euros que concedeix el Govern. Entenen que la revaloració de les pagues ha estat prou important per no haver de rebre el xec anticrisi.

Complements que també es revaloritzen

Però, a més de les pensions, també s'han revalorat alguns complements. No obstant això, no tots els pensionistes hi tindran accés. El millor exemple és el més que busca reduir la bretxa de gènere.

Aquest complement està a l'abast dels qui s'hagin jubilat entre l'1 de gener del 2016 i el 3 de febrer del 2021. A més, se'ls exigeix tenir dos o més fills. També poden cobrar aquesta ajuda els beneficiaris de prestacions per incapacitat permanent o de viduïtat.

Tot i que aquesta mena d'extres estan pensats per arribar al nombre més gran possible de persones, no sempre ho aconsegueixen. Exclouen els que cobrin una pensió de jubilació no contributiva o tinguin una jubilació parcial.

persona comptant diners
Aquest complement busca rebaixar la bretxa de gènere | GETTY IMAGES

L'import d'aquest complement arriba a elevar-se fins al 5% en el cas de les persones amb dos fills. En canvi, la quantitat es duplica fins al 10% si s'han tingut tres fills i arriba al 15% si existeixen quatre o més descendents. Aquesta paga, com recull El Ideal, arribaria fins als 425 euros.

La pensió mitjana arriba als 1.300 euros

Després de l'actualització aprovada el desembre passat, la pensió mitjana al nostre país supera ja els 1.300 euros mensuals. En el cas dels que hagin exercit una tasca com a assalariats, la quantitat puja fins als 1.600 euros, mentre que els autònoms s'han de conformar amb 919 euros.

Hi ha un grup reduït de jubilats que superen els 3.000 euros mensuals. Només uns quants, però, cobren aquesta pensió, que està pensada per als que tinguin una base de cotització elevada.