Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

La DGT alerta de la multa per portar música al cotxe: fins a 3.000 euros

La policia podrà sancionar aquells conductors que portin el volum massa alt i considerin que sigui un element de distracció en la conducció

Les distraccions al volant són una de les principals causes d'accidents mortals a la carretera. Uns actes que poden ser 'innocents' com ara fumar, trucar per telèfon, canviar el volum o el GPS, entre d'altres, ens pot costar la vida. Aquestes accions solen ser habituals entre els conductors i suposen un gran risc per al conductor i per a la resta d'usuaris a la via.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat en marxa un pla contra les distraccions del conductor al volant. A través d'aquesta campanya s'incideix que, per reduir el nombre de sinistres a la carretera i augmentar-ne la seguretat, cal que el conductor estigui en perfectes condicions. Així, haurà de mantenir la mirada fixa a la carreta, estar hidratat, portar-hi una climatització correcta i no conduir sota els efectes d'alcohol, drogues o altres estupefaents.

D'altra banda, a través del seu Twitter oficial l'entitat va expressar què és tenir un 'volum moderat' quant a ràdio i converses. Escollir una llista musical apropiada podrà impedir que ens 'dormim' o 'fomentar una actitud defensiva o agressiva', mantenint sempre l'atenció a la carretera.

Si seguim els consells aportats per la DGT, podrem tenir una conducció adequada que no comporti sancions ni accidents. A més, es crearà un ambient positiu a la nostra ment, ja que no alterarà les emocions ni l'oïda.

La DGT ens avisa que l'ús de música amb un volum alt és molt habitual observar-lo entre els conductors quan van per carretera. Per això, segons el volum de la música ens poden posar una multa que puja fins als 3.000 €.

Estils de música per conduir

Tot i que la DGT no ha creat la llista musical amb les últimes cançons en tendència o virals, sí que n'ha creat una amb els ritmes de música més adequats. L'entitat destaca que les cançons que ens acompanyen a una conducció tranquil·la són aquelles que van al compàs del ritme cardíac. És a dir, en serien 60-80 pulsacions cada seixanta segons a cada tema musical, les mateixes del batec d'una persona tranquil·la.

Precaució i atenció al volant

A les classes de les autoescoles expliquen que hi ha dos elements necessaris des del primer moment. Ens demanen que parem atenció i precaució a tots els elements que conformen la via, així com a tots els estímuls externs que hi apareguin de monera sorprenent i anticipar-nos. D'aquesta manera, estar atent a la lletra de la cançó que sona al cotxe comporta i implica no sentir les sirenes de vehicles o els avisos. Tanmateix, en trajectes llargs i rectes, si no portarem música, ens dormiriem.

Foto de l'interior d'un cotxe.
Si seguim els consells aportats per la DGT, podrem tenir una conducció adequada que no comporti sancions ni accidents. | Getty Images

Una falsa confiança repetida entre els joves

Entre els més joves hi ha una falsa i excessiva autoconfiança al volant. Portar la música amb un volum alt fa que els més joves considerin que aquest acte i les seves conseqüències no siguin rellevants. Per això, la majoria desconeixen que circular amb la música amb un volum alt per la via o a prop d'edificis públics com hospitals pot comportar fins a 2.500 € de multa.

Quantitat de la multa

Els diferents organismes municipals han indicat la quantitat que pagarà l'usuari en cada sanció. La potència del volum de la música del cotxe anirà relacionada segons la contaminació acústica, és a dir, segons els marges de decibels d'excés de soroll.

Les multes acústiques poden arribar a tenir la sanció més severa amb fins a 3.000 €. El límit establert es troba als 87 decibels de soroll i si se supera aquesta xifra, s'haurà d'abonar una quantia més gran.

A Europa, el soroll a les ciutats és la segona causa més habitual d'estrès ambiental amb danys als ciutadans. Només és superat per la contaminació d'aire. Per això, la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL) destaquen que la pèrdua de l'oïda podria ser perjudicial per a l'ésser humà. En primer lloc, davant d'un so intens i impulsiu, l'usuari podria desenvolupar un trauma acústic agut. A més a més, a causa d'una exposició seguida apareix gradualment un trauma acústic crònic. En tots dos casos, el dany serà irreparable.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!