Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de les mans d'una persona gran.

És possible viure 100 anys o més: els consells dels científics per allargar la vida

Hi ha certs factors que poden determinar la nostra longevitat

Si preguntéssim a més d'un quin seria el seu desig més gran, d'entre totes les respostes probablement trobaríem la de viure molts anys. Perquè siguem sincers... A qui no li agradaria esprémer al màxim els seus anys de vida?

Després de la mort de la persona més longeva del món, als 118 anys, els científics han centrat la seva atenció a indagar més sobre aquest aspecte. Pel que sembla, tot apunta que hi ha alguns factors que podrien determinar els anys de vida que podríem viure.

És possible viure més de 100 anys? Això és el que diu la ciència

És evident que la taxa de supervivència en les persones ha augmentat durant els darrers anys. En aquest sentit, els avenços mèdics i científics han donat lloc que això sigui així, i tot apunta que podria continuar creixent.

Fins ara, una monja catòlica francesa ocupava el primer lloc a ser la persona més longeva del món. El seu nom era Lucile Randon, també coneguda com la germana Andrés, i va aconseguir viure fins als 118 anys. Després de la seva mort, ara es creu que les dues persones més longeves del món serien les ancianes María Branyas Morera i Fusa Tatsumi, totes dues amb 115 anys. La primera és una dona espanyola nascuda als Estats Units, mentre que la segona resideix a Osaka, al Japó.

Foto d'uns avis i una nens corrent per una platja
La taxa de supervivència ha augmentat en les últimes dècades | GETTY IMAGES

Globalment, i segons les dades ofertes per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), s'estima que actualment hi ha 593.000 persones centenàries a tot el món. Tot i això, tot apunta que per al 2050 aquesta xifra haurà crescut fins a arribar a 3,7 milions.

Aquestes dades, evidentment, han captat l'atenció de molts científics que segueixen estudiant aquest fet. Tot apunta que hi ha determinats factors que poden influir de manera individual, però hi ha un concepte que no para de sonar: la loteria genètica.

Pel que sembla, quan parlem de loteria genètica estem fent referència, com el seu nom indica, a la genètica. Els investigadors consideren que les raons perquè algú pugui viure més de 100 anys comencen, sens dubte, al seu ADN. S. Jay Olshansky, professor de salut pública de la Universitat d'Illinois de Chicago, assenyala el següent: «Ningú arriba tan lluny si no es va treure la loteria genètica en néixer». Això es tradueix que com més hagin viscut els nostres pares, més oportunitat tindrem nosaltres de viure una vida llarga.

Primer pla d'un microscopi amb una científica al fons
Els gens podrien ser determinants a l'hora de viure més anys | GETTY IMAGES

D'aquesta manera, ara s'obre un nou horitzó de recerca: utilitzar eines d'intel·ligència artificial per trobar els gens responsables de la longevitat i desenvolupar-hi fàrmacs específics.

No obstant això, a més de la part genètica, els investigadors també consideren que hi ha un component social en tot això. La importància de l'entorn i l'estil de vida que tenim, en aquest sentit, continua essent determinant.

Recomanacions a tenir en compte

Si bé és cert que encara falta consens entre la comunitat científica, la majoria d'experts ho tenen clar: una bona genètica només arriba fins a cert punt. Algunes investigacions suggereixen, en aquest sentit, que només el 25% de la longevitat respon a la genètica.

Tot i això, el 75% restant sembla que està relacionat amb l'entorn. En aquest sentit, el lloc de residència, l'alimentació, la pràctica d'exercici físic i les relacions socials són factors que també s'haurien de tenir en compte.

Foto d'una dona fent exercici asseguda en una cadira
Les persones que mantenen un ritme de vida actiu són més propenses a viure més anys | GETTY IMAGES

Per exemple, els Estats Units i el Japó són els dos països amb més taxa de persones centenàries i supercentenàries. Tot i que es tracten de dades generalitzades, el sistema d'atenció mèdica dels països no s'ha de subestimar. En aquest sentit, els experts afirmen que com millor sigui aquest sistema, més gran serà l'esperança de vida de la població.

Així mateix, factors com l'estrès i l'ansietat també constitueixen un perill per als mecanismes biològics de l'envelliment. De fet, els experts consideren que una bona salut no depèn únicament del que fem nosaltres, sinó de l'impacte que també tenim a la societat. D'aquesta manera, s'ha demostrat que els adults grans amb més salut són els que solen estar més actius físicament. A més d'això, passar temps a l'aire lliure i forjar llaços amb l'entorn familiar i social també és òptim per viure més i millor.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp