Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una científica observa una sustancia que gotea de una jeringuilla

La vacuna contra el coronavirus pot arribar molt abans del que s'esperava

S'ha testat amb èxit en animals i el següent pas és demostrar que és eficaç i segur en els éssers humans

Una científica observa una sustància que goteja d'una xeringa
Un institut de la Universitat d'Oxford ja hauria testat la vacuna en més de 6.000 persones | Catalunya Diari

L'arribada del coronavirusha mobilitzat la comunitat científica com mai abans i des de fa algunes setmanes estem escoltant diàriament nous projectes al voltant del món per trobar una vacuna. De tots aquests assajos, n'hi ha un que és especialment prometedor i que podria tenir milions de dosis preparades per al pròxim mes de setembre.

La notícia ha generat entusiasme en la comunitat mèdica perquè això significaria que l'arribada de la vacuna contra el coronavirus es produirà molt abans del que s'esperava i, tot i que encara ha de confirmar-se la seva viabilitat, ja ha estat testada en més de 6.000 persones.

Èxit en els assajos en animals 

Es tracta d'una vacuna desenvolupada pel 'Jenner Institute' de la Universitat d'Oxford, a Anglaterra, on els seus investigadors treballen a contrarellotge per demostrar abans de setembre que la vacuna és eficaç contra la pandèmia i que és segura per als humans.

De fet, la seva eficàcia fins ara només ha estat testat en animals però els assajos han estat tot un èxit. I és que fa només unes setmanes, un prestigiós laboratori de Montana, Estats Units, va testar aquesta vacuna en micos amb alta càrrega vírica de Covid-19 i un mes després del tractament estaven completament sans.

Ara, el següent pas és demostrar la seva eficàcia i la seva seguretat en humans.  L'equip investigador està molt confiat perquè, segons expliquen, el tipus de mico en el qual s'ha testat la vacuna és el més semblant a l'ésser humà que existeix.

Possiblement es necessitaran diferents vacunes segons els grups d'edat

No obstant això, els científics són cauts. Tot i el seu positivisme, ja han avançat que possiblement es requereix més d'una vacuna per als diferents grups d'edats si, tal com sospiten els experts, alguns tractaments es mostren més eficaços en grups de població concrets, com nens o persones grans.

Això significa també una variació en els costos i en les dosis necessàries, però la suma d'esforços de diversos laboratoris en tot el món fa que els científics siguin optimistes, ja que podria evitar potencials colls d'ampolla en la demanda i distribució de la vacuna.

Ja en la primera aparició  de la malaltia, els experts van avançar que un dels fets positius que havia portat la pandèmia era l'increïble compromís de la comunitat científica per desxifrar el comportament del virus i trobar un remei. Mai abans hi havia hagut tants estudis i tants assajos en tan poc temps.

Un element clau en tot això és el finançament. Les donacions s'han disparat des de l'inici de la pandèmia i els investigadors gaudeixen d'una bona quantitat de fons per dur a terme els seus estudis. Sense anar més lluny, el 'The New York Times' informa de la donació de desenes de milions de dòlars per iniciar el procés de fabricació de la vacuna, fins i tot abans que aquesta es demostri eficaç en éssers humans.