Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Posen per fi data al final de l'estat d'alarma i les restriccions

El Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) adverteix que encara ens queda molta pandèmia per davant

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Encara ens quedem molts mesos contra el coronavirus per acabar de controlar la situació | EUROPA PRESS / ONU

Els pitjors presagis es fan realitat. Fins i tot amb la recent arribada de les vacunes, sumat a la reducció de la incidència dels casos que s'està registrant en tota Europa, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) adverteix que encara ens queda molta pandèmia per davant, i que les restriccions hauran de prevaler i reforçar-se en els pròxims mesos, almenys fins a arribar a l'estiu.

Aquestes males notícies són les que poden trobar-se en l'últim informe elaborat pel ECDC aquest dilluns, que alerta que la situació epidemiològica continua sent molt preocupant, perquè les taxes de contagi continuen sent molt elevades i per tant ho és també la mortalitat.

A més, l'informe alerta que respecte a les vacunes, encara és molt aviat per a saber l'impacte que tenen en la mortalitat i en les hospitalitzacions, per la qual cosa no es veu a curt termini una sortida viable de les restriccions que estan vigents actualment i una volta a la normalitat.

Les noves soques, l'amenaça principal

L'informe se centra a analitzar la principal amenaça a la qual s'enfronta la població en relació amb el coronavirus: l'adveniment de noves soques, en concreta, de les variants sud-africana, britànica i brasilera.

Destaca que el continent ha registrat «des del 21 de gener un augment substancial en el número i la proporció de casos de SARS-CoV-2 de la variant B.1.1.7», referint-se a la variant britànica, que actualment té en escac a diversos països del vell continent. «A Irlanda és la variant dominant i diversos països estaran en una situació similar en les pròximes setmanes», sosté el ECDC. 

Això ja ha causat «un increment de les hospitalitzacions, ha sobrecarregat els sistemes de salut i provocat un excés de mortalitat», adverteixen.

Respecte a la variant sud-africana, el document adverteix que està començant a ser la causant de brots locals, a diferència del principi que només estava associada a viatges, mentre que de moment, la variant brasilera és la que té nivells més baixos de detecció.

Aquestes variants han demostrat ser molt més contagioses que la variant comú de coronavirus, perquè la gran quantitat de mutacions que alberguen afecten principalment la seva capacitat de contagi, i per tant, fan augmentar les hospitalitzacions i la mortalitat.

A més, es tem que aquestes noves mutacions podrien afectar l'efectivitat de les vacunes, per la qual cosa el ECDC considera que no es poden deixar de costat encara les restriccions bàsiques com l'ús de mascareta i les restriccions de mobilitat i interacció social, perquè això comportaria un risc massa elevat per a les persones majors i col·lectius de risc.

«Flexibilitzar prematurament les mesures conduirà a un ràpid augment de la incidència, detecció de casos greus i mortalitat», indica el ECDC.

No hi ha dreceres per a sortir de la pandèmia


Tal com ha recalcat l'exdirector d'Acció Sanitària en Crisi de l'Organització Mundial de la Salut, Daniel López Acuña, l'escenari que planteja l'informe, encara que depriment, és molt realista i planteja el que ja molts experts porten dient durant mesos respecte a les diferents ones que hem sofert: «Estem davant un escenari complicat i no hi ha dreceres per a sortir d'ell. Ja ens equivoquem abans i afanyar-nos a relaxar les restriccions seria el primer pas cap a una altra onada al març», ha recalcat aquest expert.

La conclusió de l'informe és que s'hauran de mantenir durant els pròxims mesos aquestes restriccions fins a baixar els nivells de contagi sota mínims si es vol evitar una nova onada de contagis i el ressorgiment de noves variants.