Segons ha avançat el Diari de Tarragona, els ajuntaments de Cambrils i Altafulla podrien haver comès irregularitats en les contractacions dels socorristes que han de cobrir les platges durant els mesos d'estiu. Tot plegat ho haurien denunciat les mateixes empreses adjudicatàries del servei de socorrisme, que a través de l'Associació d'Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic (AECSA), han denunciat irregularitats als contractes de salvament i socorrisme de les dues localitats de la Costa Daurada.
Els empresaris expliquen que el consistori de Cambrils hauria modificat el pressupost destinat a les empreses, un cop ja se'ls havia adjudicat el servei; una pràctica que el president de l'AECSA, Albert Calabuig, hauria titllat d'il·legal, i que a més, comporta que «el pressupost resultant per cobrir el material i els contractes dels socorristes sigui insuficient».
Pel que fa a Altafulla, el problema hauria vingut perquè l'empresa adjudicatària del servei, Provita SCM, tenia contracte per operar del 2019 al 2021, i el consistori no ha modificat el pressupost inicial malgrat l'entrada en vigor del nou salari mínim, i un conveni que estipula que cada socorrista ha de cobrar 10,10 euros per hora. Calabuig afirma que sense actualitzar el pressupost «no n'hi ha prou per pagar el servei contractat».
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Menys socorristes i menys dies de servei
Davant de la situació, els empresaris de l'AECSA es plantegen impugnar les adjudicacions de Cambrils i Altafulla; però alhora lamenten que serà un procés lent que tardaria mesos en resoldre's, quan ja hagi passat la temporada estiuenca i les empreses ja hagin hagut de prestar el servei.
A hores d'ara, l'impacte tangible d'aquest conflicte s'ha manifestat endarrerint l'inici de la temporada de bany a Cambrils. Ja que si inicialment el servei de socorrisme havia d'estar operatiu des de l'1 de juny, i a partir del 15 de juny ja es considera temporada alta, no començaran a treballar fins al divendres 21 de juny.
Tot plegat en un marc general que més enllà de temes pressupostaris, troba també l'obstacle de la poca quantitat de personal de salvament aquàtic disponible per a la contractació. Una manca de treballadors del sector, que comportarà que arreu de les platges i piscines catalanes s'escurcin els períodes de bany vigilat i hi hagi un nombre de vigilants per sota del recomanable.