Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Los microplásticos son fragmentos de plástico con un diamétro de 5 mm o menos.

Els possibles riscos dels microplàstics per a la salut humana

Un estudi de l'OMS assenyala que, de moment, aquests plàstics no suposarien un risc directe per a la salut, però és necessari molta més recerca, ja que hi ha poca informació al respecte
Los microplásticos son fragmentos de plástico con un diamétro de 5 mm o menos.
Els microplàstics són fragments de plàstics amb un diàmetre de 5 mm o menys | GREENPEACE

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana una major avaluació dels microplàstics al medi ambient i els seus possibles impactes a la salut humana, després de realitzar una anàlisi de diversos estudis relacionats amb aquests plàstics a l'aigua potable.

Els microplàstics són petites peces de plàstic que contaminen el medi ambient, i que es poden trobar arreu, des de l'aigua marina, a les aigües residuals o als aliments, a l'aire o a la pluja i, també, a l'aigua potable, sigui d'aixeta o embotellada.

«Necessitem urgentment saber més sobre l'impacte dels microplàstics a la salut perquè estan a tot arreu, fins i tot a l'aigua potable», ha assenyalat Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública, Medi Ambient i Determinants Socials de la Salut de l'OMS. «Segons la informació limitada que tenim, els microplàstics a l'aigua potable no semblen representar un risc per a la salut en els nivells actuals. Però necessitem saber més».

El possible risc sobre la salut humana

Les partícules més diminutes, les nanopartícules, són les potencialment més perilloses, ja que poden passar a través de les parets del tracte digestiu i quedar-se estancades. Les de major grandària, que mesuren més de 150 micres, menys que el diàmetre d'un cabell, no semblen representar un risc per a la salut, ja que podrien passar directament a través del cos humà.

Microplàstics
Microplàstics trobats a la costa mediterrània | Universitat de Barcelona

 

Els investigadors de l'OMS creuen que és poc probable que s'acumulin quantitats nocives per a l'ésser humà, segons l'informe publicat, i és que, de moment, no hi ha informació suficient per a treure conclusions fermes sobre la toxicitat de les nanopartícules.

Així doncs, es necessita més recerca i reforçar els controls de qualitat per a obtenir una avaluació més precisa de l'exposició als microplàstics i els seus possibles impactes a la salut humana. Això inclou el desenvolupament de mètodes estàndards per a mesurar les seves partícules a l’aigua; més estudis sobre les fonts i la presència de microplàstics a l’aigua dolça; i l'eficàcia dels diferents processos de tractament.

El procés de descontaminació

L'OMS recomana que els proveïdors i reguladors d'aigua potable prioritzin l'eliminació de patògens microbians i productes químics que suposen un risc conegut per a la salut humana, com els que causen malalties diarreiques mortals. Això té un doble avantatge: els sistemes de tractament d'aigües residuals i d'aigua potable que tracten el contingut fecal i els productes químics també són efectius per a eliminar els microplàstics.

Els microplàstics també arriben en massa al Pirineu
Els microplàstics es poden trobar gairebé a qualsevol punt del planeta | Arxiu

 

El tractament d'aigües residuals pot eliminar més del 90% dels microplàstics de les aigües residuals, i l’eliminació més gran prové del tractament terciari, com la filtració. El problema és que una proporció molt significativa de la població mundial actualment no es beneficia del tractament adequat d'aigua i de clavegueram. A més, l’OMS fa èmfasi en el fet que cal una reducció dràstica de la contaminació plàstica per a beneficiar el medi ambient i reduir l'exposició humana.

També et pot interessar...