Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fionn Ferreira premiado fue por su invento para extraer microplásticos del agua

Google premia un jove investigador que ha aconseguit eliminar els microplàstics

Fionn Ferreira, de només 18 anys, ja porta sota el braç més de dotze premis en diferents fires científiques i ha fet més de 300 conferències arreu del món

Fionn Ferreira premiado fue por su invento para extraer microplásticos del agua
Fionn Ferreira va ser premiat pel seu invent per extreure microplàstics de les aigües | GOOGLE SCIENCE FAIR

 

Aquest jove irlandès de 18 anys, ha rebut el Gran Premi de la Fira de Ciències 2019 de Google.  Ha desenvolupat un invent que utilitza els ferrofluids per eliminar els microplàstics dissolts a l’aigua. Malgrat que l’invent està en fase molt preliminar de desenvolupament, es podria arribar a utilitzar en un futur per a la  descontaminació dels rius, mars i oceans.

Fionn assegura que el seu rol fonamental és  innovar i motivar a altres joves a fer el mateix amb la ciència i l’enginyeria. A més de veure’s com una persona que inspira als altres, creu que els joves tenen unes habilitats creatives diferents de la dels adults per a resoldre els problemes del món.

Ferreira explicando su invento a los visitantes de la Feria de Ciencia de Google
Ferreira explicant el seu invent als visitants de la Fira de Ciència de Google | GOOGLE SCIENCE FAIR

 

La Fira de Ciència de Google va ser inaugurada el 2011 amb l’objectiu d’incentivar la invenció dels joves de tot el món, com Fionn. Google, juntament amb Scientific American i National Geographic, convoquen cada any en aquesta fira a què joves d’entre 13 i 18 anys perquè presentin els seus experiments científics davant d’un jurat. El guanyador de la fira rep un premi de 50.000 dòlars.

L’invent d’en Fionn

Els microplàstics són fragments de plàstic amb un diàmetre de 5 mm o menys que són difícils de filtrar amb els sistemes tradicionals de tractaments d’aigües residuals.  Són petites esferes que s’utilitzen en la fabricació de gels de dutxa o productes de bellesa i sabons per la seva gran capacitat defoliadora de la pell. També es troben presents a la roba sintètica que queden alliberats quan es renten a la rentadora.

Los microplásticos son fragmentos de plástico con un diamétro de 5 mm o menos.
Els microplàstics són fragments de plàstic amb un diàmetre de 5 mm o menys | GREENPEACE

 

El mètode enginyat per Fionn extreu els microplàstics de les aigües utilitzant els ferrofluids, un líquid magnètic que no és tòxic que consisteix en oli i magnetita (pols d’òxid de ferro). Amb la presència de l’aigua, els ferrofluids atrau els microplàstics a causa de les propietats no polars.  

La concentració de plàstics abans i després es va mesurar amb un espectròmetre fet per ell i un microscopi. Els resultats van confirmar que s’extreia fins al 85% dels microplàstics. Ferreira assegura que el mètode té molts avantatges i que només utilitza materials queno són perjudicials per al medi ambient. A més, les substàncies finals es poden separar i reutilitzar-se.

La contaminació dels plàstics

Els microplàstics acaben als rius i als mars, que posteriorment acabaran sent ingerits pels peixos. Finalment, els humans acabem ingerint aquests petits plàstics en consumir peix.

Les persones arribem a ingerir una mitjana de 50.000 partícules de microplàstics a l’any i respirem una quantitat similar, segons un estudi de la Universitat Victòria del Canadà. De moment, no es coneixen els efectes d’aquests plàstics en la salut dels humans, però amb aquest mètode que ha inventat Fionn, es podria impedir que els microplàstics acabessin als rius i als mars.

També et pot interessar...