Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La casa museu de Dalí a Portlligat

Set llocs ideals per gaudir al màxim de l'Alt Empordà

Racons d'ensomni, pobles medievals i una gastronomia de proximitat són alguns trucs per descobrir la comarca

Set consells per gaudir al màxim de l'Alt Empordà
Set consells per gaudir al màxim de l'Alt Empordà | Twitter / @VisitRoses

La Costa Brava és d'aquelles destinacions que sempre vénen de gust per anar-hi de vacances. Pobles petits i costaners, cales d'aigües cristal·lines i una tramuntana que refresca l'ambient calorós de l'estiu són alguns dels atractius de l'Alt Empordà. I és que la majoria de vegades no fa falta recórrer milers de quilòmetres per viatjar a un lloc d'ensomni.

L'Alt Empordà és de les comarques amb les platges i costes menys modificades del Mediterrani, ja que es tracta d'un territori escarpat amb sorres de pedres. És una comarca amb molts encants, com són el mar, d'aigües transparents; la gastronomia, amb vins d'alta qualitat i l'arquitectura, present en pobles medievals. A continuació hi ha un petit recull d'alguns secrets ideals per gaudir i aprofitar l'estada a l'Alt Empordà al 100%.

Recórrer la costa a la recerca de cales

Anar a la platja és un bon pla, però a la Costa Brava sovint val més la pena buscar cales i petits racons on gaudir de la natura i les aigües del Mediterrani. Una proposta obligada és anar al far del Cap de Creus i trobar el camí que porta a la Cova de s'Infern.

La Cova de s'infern a la Costa Brava
La Cova de s'infern a la Costa Brava | Visit Costa Brava

És una formació rocosa que, modelada pel Mediterrani, està oberta entre la terra i el mar. El nom fa referència al color vermellós que adopta l'aigua a les primeres hores del dia, que la fan semblar una porta als inferns.

Viatjar a l'època medieval a la Selva de Mar

Si a més de veure pobles costaners, també volem conèixer altres pobles de l'Alt Empordà, una visita a la Selva de Mar és recomanable.  A dos quilòmetres del Port de la Selva i sense platja, la Selva de Mar és un municipi de 187 habitants amb un patrimoni arquitectònic molt bonic. Està format per cases antigues de pedra, fetes amb lloses de pissarra, amb portes blaves o vermelles i carrers molt tranquils.

L'església de la Selva de Mar
L'església de la Selva de Mar | Twitter / @malviure

Cal veure les torres de vigilància que remunten als segles XVI i XVII, la plaça de la Constitució, l'església romànica de Sant Sebastià, l'antic molí d'oli i els dos ponts que creuen la riera.  És un lloc ideal per desconnectar de l'aglomeració de turistes i gaudir dels carrers antics que, de ben segur, et transportaran a altres èpoques.

Visitar el monestir de Sant Pere de Rodes

Encara que no se'n conegui l'origen, aquest monestir del romànic català és una visita obligatòria per fer a l'Alt Empordà. És un conjunt monacal que compta amb l'església, el palau de l'abat, les dependències i la sagristia, a més del campanar de 27 metres d'alçada. En destaquen el claustre, la riquesa decorativa, la grandiositat del conjunt i les influències llombardes.

El monestir de Sant Pere de Rodes
El monestir de Sant Pere de Rodes | Twitter / @guiasviajar

Cal estar ben atents perquè algunes nits d'estiu se celebren les 'Nits de vins', en què es pot fer una visita guiada al monestir i un maridatge de vins d'un celler de la zona amb productes de proximitat.

Gaudir de les vistes des de Sant Salvador de Verdera

Un cop al monestir de Sant Pere de Rodes, es pot aprofitar i caminar fins al castell de Sant Salvador, situat al cim de la muntanya. És una fortificació medieval del segle IX que va ser possessió dels comtes d'Empúries i que és al punt més alt de la serra de Rodes, a 670 metres d'altitud. Ara, la major part de l'edifici és una reconstrucció de finals del segle XIII, però continua sent un mirador espectacular de la Costa Brava.

Les vistes des del Castell Sant Salvador de la Verdera
Les vistes des del Castell Sant Salvador de la Verdera | www.rutaspirineos.org

Visitar la casa de Dalí a Portlligat

Malgrat que el museu de Dalí es troba a Figueres, a Portlligat hi ha una altra casa museu on el pintor i la seva dona hi van viure entre el 1930 i el 1982.  És una antiga barraca de pescadors que el pintor va ampliar fins a convertir en un petit palau ple de passadissos i escales. Es poden visitar la biblioteca, el taller, el jardí i, fins i tot, les dependències privades. Val la pena visitar-la perquè ofereix una versió més intima de Dalí i de Gal·la i els espais, plens d'objectes, són ben surrealistes per als visitants.

La casa museu de Dalí a Portlligat
La casa museu de Dalí a Portlligat | Twitter / @costabrava

Tastar vins de la DO Empordà

L'Alt Empordà i la Costa Brava també han estat zones vinícoles des dels temps dels romans i tenen una denominació d'origen particular, la DO Empordà. Són típics els vins elaborats amb garnatxa, varietat dolça típica d'aquesta comarca.

Un dels millors llocs per tastar-los és el Celler Aurora, al Port de la Selva, l'únic que té absolutament tots els vins del territori. També es poden fer rutes d'enoturisme per visitar vinyes i cellers de la DO Empordà.

Degustar la botifarra del Perol

Si volem maridar algun vi de la DO Empordà amb un producte típic de la zona, és recomanable tastar la botifarra del Perol. Amb el premi Can Ruart en Garrigàs, aquest embotit, què és una delícia per als paladars, està cuita en un perol, d'on prové el seu nom. El millor és que, a més de degustar-la durant les vacances, també podem comprar-la i endur-nos-la per menjar-ne a casa.

També et pot interessar...