Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Prop de 75.000 signatures en menys de 24 hores reclamen un port segur pels migrants de l'Open Arms

A través de la plataforma 'change.org' es demana al govern espanyol que aculli les persones rescatades immediatament

Des de la plataforma reclamen la funció de l'Open Arms | Cedida

En menys de 24 hores més de 70.000 persones han signat  una petició al portal 'change.org' per tal que el govern espanyol reaccioni davant la crisi humanitària del Mediterrani, i ofereixi un port segur als 124 migrants rescatats de la mort pel vaixell insígnia de Proactiva Open Arms.

Des de la plataforma llencen un missatge contundent: «L'Open Arms salvant vides, i les autoritats condemnant-los. Aquestes persones necessiten un port segur on desembarcar. No hi ha temps per perdre. Com diu Pietro Bartolo, el metge humanitari de Lampedusa, 'estem parlant de persones'. I sembla que això, a la política i a la nostra vida, de vegades se'ns oblida. Itàlia ja s'hi ha negat, Espanya serà còmplice?»

Tot dirigint-se al president i el ministre d'afers exteriors de l'Estat, insisteixen contundentment: «Senyor Borrell, Senyor Sánchez: seran còmplices de la tragèdia? Deixaran que el Mediterrani esdevingui un cementiri vergonyós on se segueixin ofegant milers d'esperances?».

Malta i Itàlia tanquen les portes i amenacen amb sancions

Actualment l'Open Arms es troba en aigües internacionals amb els 124 migrants, dels quals 55 van ser rescatats el passat dijous, i 69 el dissabte. D'aquests, només tres dones —dues de les quals, embarassades— van ser autoritzades a desembarcar pel govern italià, mentre que la resta segueixen a bord del vaixell que els ha salvat la vida.

La situació dels migrants pot empitjorar com més estona passin al mar sense una atenció mèdica adequada, un fet que no ha canviat la inflexibilitat dels governs europeus. Itàlia amenaça amb un milió d'euros de multa si un vaixell humanitari entra en aigües nacionals sota la premissa de la 'seguretat'; mentre que Malta s'ha sumat a la negativa i ha situat Espanya com la principal esperança de l'Open Arms.

«No es pot donar la imatge que Espanya és l'únic port segur»

Segons fonts del govern espanyol, l'Open Arms encara no ha demanat oficialment desembarcar a l'Estat, si bé si que han transcendit les declaracions del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, el qual apuntava aquest passat dilluns que «no es pot donar la imatge que Espanya és l'únic port segur».

Si bé Ábalos no va descartar del tot la possibilitat d'acollir els migrants, insistia en el fet que  és la Comissió Europea qui ha d'assumir «les seves responsabilitats».

D'altra banda,  des de l'Open Arms afirmen que es troben amenaçats per part de les autoritats espanyoles, recordant que van estar bloquejats al port de Barcelona perquè el Ministeri de Foment denegava el seu retorn a la zona de rescat al Mediterrani central, i que  tan sols els van deixar marxar amb l'autorització de proporcionar ajuda humanitària, no vigilància i rescat.

També et pot interessar...