El govern ha engegat una ajuda per a aquelles persones que vulguin viure de manera independent. Es tracta d'un aval públic per a les despeses d'hipoteca que cobreix el 20%, encara que cal complir amb una sèrie de requisits.
Els beneficiaris han de ser persones menors de 35 anys, amb rendes inferiors a 37.800 euros l'any. Tampoc el patrimoni no haurà de superar els 100.000 euros i hauran de viure a l'habitatge almenys 10 anys.
La mesura encara s'ha de concretar amb les entitats bancàries. Els ajuts es faran mitjançant acords amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i serà cada banc qui conclogui si concedeix la hipoteca sobre el 100%. Per això es durà a terme una anàlisi de solvència de cada sol·licitant, a més de mirar que compti amb una estabilitat laboral.
Els diners de l'aval s'han de tornar en un termini de 10 anys. Pel que a més de pagar la quota corresponent a la hipoteca amb el banc, també s'haurà de fer sobre els diners que recolzen l'ICO.
La realitat de l'emancipació a Espanya
Moltes vegades és difícil independitzar-se a causa de molts factors, com la situació laboral, el salari o el preu del lloguer d'un habitatge. I si ja és difícil llogar, més difícil és comprar-ne.
El Consell de Ministres va aprovar el passat 13 de febrer les línies d'avals de 2.500 milions d'euros. Ho va fer perquè joves i famílies amb menors a càrrec puguin accedir a un habitatge.
A Espanya només un 16,3% dels joves de 18 a 29 anys està emancipat, cosa que representa un total de set milions. Una dada que se situa molt per sota de la mitjana europea que es troba en un 31,9%. Així ho detalla un informe presentat per l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut.
A Espanya les dones són les que més abandonen la llar dels pares amb una taxa del 19,4% davant el 13,3% dels homes. Catalunya és la primera comunitat que se situa per sobre de la mitjana amb un 20,9% de joves que s'emancipen. La comunitat que menys ho fa és Cantàbria, amb només un 11%.