Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà de l'expresident de C's, Albert Rivera, després d'anunciar la seva dimissió a la seu del partit a Madrid, l'any 2019

El PP de Pablo Casado fitxa Albert Rivera

Fonts properes al català asseguren que Albert Rivera vol tornar a la política

Albert Rivera va donar el cop de porta el novembre de 2019 després de la patacada electoral de Ciutadans. Des de llavors, porta temps flirtejant amb la seva tornada a la política, encara que sempre embolicat en l'ostracisme. Els últims moviments en el PP i del mateix Rivera deixen entreveure que la seva volta és imminent, i ho farà de la mà de Pablo Casado.

Durant els últims mesos s'han intensificat els contactes entre el PP de Pablo Casado i Albert Rivera. Els populars han fet un pas més i acaben de fitxar el que fos el gran fitxatge de Ciutadans per a les eleccions d'abril de 2019, Marcos de Quinto. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Marcos de Quinto, exdirectiu de Coca-Cola, va anar de número 2 en les llistes d'Albert Rivera quan la formació travessava el seu millor moment. Va abandonar el partit per discrepàncies amb la nova líder del partit, Inés Arrimadas, i la seva arribada ara al PP de Pablo Casado és un bon reflex del procés d'absorció que s'està portant en l'espai del centredreta. Un procés el colofó del qual podria ser el fitxatge d'Albert Rivera.

Dilluns passat, la secretària general adjunta del PP, Isabel Borrego, va difondre un missatge als diputats populars sobre la convocatòria d'una reunió encapçalada per Marcos de Quinto. La sessió, celebrada el dimecres, s'emmarca en la iniciativa Àgora Parlamentària que presenta diverses temàtiques d'actualitat. En aquest cas, Marcos de Quinto va donar una xerrada sobre «Empresa i gestió de talent: lliçons aplicades a la política».

L'aparició de Marcos de Quinto en un fòrum del Partit Popular és tota una declaració d'intencions. Des de l'última crisi oberta en Ciutadans per la moció de censura a Múrcia i la ruptura del govern en la Comunitat de Madrid, el PP ha iniciat una estratègia d'absorció de càrrecs de Ciutadans que podria acabar amb la desintegració final del projecte fundat en 2006 a Catalunya.

Estratègia d'absorció de Ciutadans

Els diputats populars van comentar aquesta setmana que les casualitats en política no existeixen, i veuen el fitxatge de Marcos De Quinto com un pas més cap a l'absorció completa de Ciutadans. Anteriorment, el PP ja havia encarregat al despatx d'advocats d'Albert Rivera la redacció dels recursos d'inconstitucionalitat. 

L'últim pas en aquest sentit va ser la contractació d'Albert Rivera en el Patronat de la Universitat Cisneros. L'advocat català dirigirà el nou Institut de Lideratge i Formació Política en el Centre Superior d'Ensenyament de la universitat madrilenya.

La notícia va saltar poc després de l'intent de moció de censura de Ciutadans contra el PP a Múrcia i el terratrèmol polític que va provocar. Després la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va trencar el govern de coalició amb Ciutadans i va convocar eleccions anticipades. En aquells moments va començar un transvasament de càrrecs de la formació taronja cap al PP, i durant aquest procés es va anunciar la contractació d'Albert Rivera per a la universitat en la qual Pablo Casado es va llicenciar en 2007.

Albert Rivera té ganes de tornar

Des que es va anar de Ciutadans, Albert Rivera mai ha tancat la porta al seu retorn. En el seu entorn asseguren que s'avorreix, i que el que de veritat li agradaria és tornar a la política. Però aquest retorn no es produiria en cap cas en Ciutadans, on la direcció d'Inés Arrimadas continua ostentant el comandament malgrat la delicada situació. A més, si la formació no entra en l'Assemblea de Madrid el 4 de maig, el procés de descomposició es podria accelerar fins a la pràctica desaparició del partit.

Alguns van més enllà i li situen com el cap pensant del procés d'absorció de les estructures de Ciutadans en el PP. Qui sí que està darrere de la captació de càrrecs de Ciutadans és l'exsenador taronja Fran Hervías, que va ser secretari d'organització amb Albert Rivera i que continua exercint un gran control de les estructures territorials. El PP va veure en ell la peça clau per a fagocitar a Ciutadans, i juntament amb el secretari d'organització popular, Teodoro García Egea, estan portant tot el procés.

L'ombra d'Albert Rivera s'estén cada vegada més per la seu de Gènova, malgrat la desconfiança amb la qual molts populars veuen aquest moviment. Especialment el sector més afí a l'expresident Mariano Rajoy, que no obliden que en les eleccions d'abril de 2019 Rivera va intentar desbancar al PP del lideratge de la dreta amb el que consideren una infinita arrogància. No obstant això, el sector de Casado veu en Albert Rivera la culminació d'un procés per a consolidar la seva posició en el centredreta i iniciar la seva carrera cap a la Moncloa en les pròximes eleccions generals de 2023.