Dos consellers del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) pretenen prohibir de forma permanent l’ús dels conceptes «exili», «presos polítics», «govern legítim» i «Consell per la República» a la CCMA. Ho han demanat Daniel Sirera, exlíder del PP català, i Carme Figueras, exdiputada i exconsellera pel PSC, al president del CAC, Roger Loppacher.
Ho proposen per garantir la «neutralitat» política
Els conceptes que proposen vetar són els mateixos que la Junta Electoral va prohibir utilitzar durant les setmanes de campanya electoral per garantir la «neutralitat» política. Ara, des del PP i el PSOE, s’intenta mantenir la prohibició fins i tot fora de campanya electoral.
En la missiva que van registrar Sirera i Figueras el 15 d’octubre, se sol·licita un acord entre els treballadors de la CCMA per complir «els principis d’igualtat, veracitat i neutralitat informativa, també fora dels períodes electorals». Per defensar la seva postura, els consellers han exposat certs articles de la llei reguladora de la Corporació i de la guia editorial que fan referència a la «proporcionalitat i pluralisme» dels mitjans públics.
Tot i això, aquest any no ha estat la primera vegada que la JEC ha prohibit a TV3 i Catalunya Ràdio utilitzar certs conceptes. A la campanya electoral del 21-D ja va vetar els termes «consellers empresonats» i «president Puigdemont».
La majora independentista dels membres del CAC frenarà la petició
La petició, però, difícilment prosperarà, segons fonts del mitjà ‘NacióDigital’, ja que la renúncia de la consellera Eva Parera, proposada per CiU i regidora a Barcelona per Manuel Valls, estableix una majoria independentista al CAC. A més, l’organisme també està afectat per la inestabilitat política, ja que a la majoria dels seus membres se’ls hi ha acabat el mandat i exerceixen en funcions.
Els mandats de conseller al CAC tenen una durada de sis anys no renovables, però a Daniel Sirera li va caducar el mandat el juliol del 2018 , i a Carme Figueras, el juliol del 2016. Per renovar el CAC, s’ha de comptar amb el suport de dos terços de la cambra, però el Parlament no ha estat capaç d’acordar nous càrrecs. Pel que fa a la CCMA, la situació és similar, ja que la dimissió de dos membres deixa el consell amb quatre, en lloc de sis.