Imatge d'un home conduint un cotxe

Precaució al volant aquest estiu: les multes més habituals que potser no coneixes

El reglament recull algunes accions molt habituals que poden ser sancionades

Fa diverses setmanes que ha arribat l'estiu i que s'han multiplicat els viatges per carretera a les habituals destinacions de platja i de vacances. I com és habitual, un dels grans temors que tenen molts conductors és el de ser multat. I cal recordar que no només et poden sanciona per culpa de la velocitat o anar sense cinturó. Hi ha més situacions al volant, algunes molt habituals, que poden ser sancionables.

Algunes, en principi, no les vincularies a una possible multa de trànsit, però pots acabar sent sancionat, segons la interpretació dels agents. Parlem de gestos com conduir en xancletes, sense samarreta o traient la mà per la finestreta.

Aquestes dues són les que generen més dubtes durant aquests mesos d'estiu. El problema resideix en què el Reglament General de Circulació no es fa un esment específic a cap de les dues. La mateixa DGT ho ha admès més d'una vegada.

En aquest sentit, l'organisme deixa clar que «si s'aprecia que afecta la seguretat pot ser sancionable». Aquest és el punt en què acaben basant-se la majoria de les multes que es posen per aquests conceptes.

Què diu la DGT sobre l'ús de les xancletes al volant?

L'article 18.1 del Reglament General de Circulació estableix que «el conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via».


Si això ho portem a l'ús de xancletes mentre conduïm, un agent pot interpretar que no permeten una llibertat total de moviments. I això implicaria una multa que ascendiria a 200 euros. També podem ser sancionats amb 200 euros si d'alguna manera impedim que el nostre camp de visió estigui completament lliure. Això pot passar durant l'estiu si decidim portar gorra mentre conduïm.

Un altre fet que de vegades no es té en compte és que les orelles han d'estar destapades i a la vista. El reglament deixa ben clar que pot influir en la nostra capacitat d'estar atents al que passa a la carretera. Per això, s'obre la possibilitat que ens puguin obrir un expedient sancionador si fem servir auriculars.


Cal recordar també que està prohibit treure la mà per la finestra. Sobre el que no hi ha una prohibició expressa és sobre donar suport a l'avantbraç. Això sí, pot ser interpretable tenint en compte que «el conductor haurà de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers».

El perill i les possibles sancions per conduir sense samarreta

Una vegada més, tampoc existeix una norma específica que ens digui que no es pot conduir sense samarreta. Però si hi ha un punt que genera consens i que podria motivar la multa. És l'article 3, que especifica que «s'haurà de conduir amb la diligència i precaució necessària per a evitar tot mal, propi o aliè, cuidant de no posar en perill, tant al mateix conductor com als altres ocupants del vehicle i a la resta dels usuaris de la via».


Els agents de circulació poden tenir en compte que en cas d'accident, el cinturó pot danyar més a un conductor que no porti samarreta. Això pot ser multat amb 100 euros, encara que no implica pèrdua de punts.