Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona en primer pla a la platja amb diverses persones davant seu

La predicció dels meteoròlegs per aquest estiu que preocupa molta gent: espanta

Hi ha certa alarma pel que ens espera durant els pròxims mesos

Les previsions dels meteoròlegs per als pròxims mesos resulten una mica catastròfiques. Sembla que ens hauríem de preocupar pel que s'acosta a l'estiu.

Aquest avís dels experts no suposa que tindrem mal temps. Però, sí que es repetirà una tendència molt comuna dels últims anys. Ens espera un període estival amb els termòmetres disparats.

Se segueix l'estela de l'últim, que va ser el més calorós d'Espanya i d'Europa, destaquen des del portal eltiempo.es . Tot fa indicar que caldrà extremar les precaucions a partir de finals de juny. I és que auguren un estiu «abrasador».

Les temperatures al nostre país han augmentat des de la dècada dels 80, segons la informació de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Durant el període estival són més freqüents les onades de calor, que a més són més intenses.

Tampoc hem de passar per alt que els estius cada cop s'allarguen més. Estimen que duren cinc setmanes més, a un ritme de nou dies per dècada, publica El Periódico.

Menjar i suc de taronja en una platja amb diverses persones en la llunyania
Les temperatures augmentaran perquè ens espera un estiu molt calorós | Getty Images

 

Com ens afecta la calor?

La calor influeix sobre les persones de moltes maneres, però també tindrà conseqüències importants sobre el nostre ecosistema. Entre altres coses, ens exposem a patir més sequeres, incendis forestals i fins i tot problemes de salut vinculats a les altes temperatures. És el cas de deshidratacions o insolacions.

Per això, la necessitat de ser previnguts i seguir amb atenció les recomanacions de les autoritats. Quan arriba aquesta època sempre aconsellen consumir begudes, aliments saludables i mantenir-se a l'ombra.

Aquest any, segons les prediccions dels experts, ens espera un estiu calorós. Des del principi de la primavera ja s'han experimentat temperatures especialment elevades, arribant a assolir els 35ºC en alguns punts del país. Malgrat la gran quantitat de precipitacions que estan caient últimament, no resulten suficients per combatre la sequera.

De fet, adverteixen l'arribada d'una nova borrasca que promet deixar intenses pluges a gran part del país. Fins i tot a les Canàries. Però seran escasses.

Alguns embassaments continuen sota mínim i adverteixen que estem davant d'una de les pitjors sequeres des del 1970. De fet, hi ha punts d'Espanya en què fa que no cau ni una gota més de 100 dies.

Quin temps ens espera durant els pròxims mesos?

És cert que hi ha una inestabilitat climatològica a gran part del país, amb pluges i descens dels termòmetres. Durant aquesta primera quinzena de juny pronostiquen la presència de ruixats que aniran acompanyades de tempestes. Però, la situació farà un canvi radical a partir de la segona quinzena.

La calor donarà el tret de sortida de manera oficial a l'estiu. Les previsions trimestrals d' eltiempo.es «no semblen ser favorables». Indiquen que tant al juny com al juliol hi haurà temperatures per sobre del que és habitual per a aquesta època de l'any.

Expliquen que serà molt més calorós del que és normal en zones de l'interior, sent més calorós a la resta del país, excloent-ne les Canàries. A les illes, les temperatures experimentaran un lleuger augment per sobre de la mitjana.

Pel que fa als mesos de l'estiu climatològic, que van de juny a setembre, també s'espera una calor més gran a tota la Península. Avisen d'anomalies tèrmiques positives a les Balears i a les Canàries.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Els embassaments, per sota del 50% de la seva capacitat

La sequera es deixa notar al camp, però també als embassaments. Tot i que les pluges dels últims dies continuen deixant anar aigua, en aquests instants estan al 47,5% de la capacitat, quan el 2022, en plena sequera, arribaven al 49,6%.

Hi ha motius per a la preocupació, sobretot en certs punts del país. El dèficit més gran es detecta a les Conques Internes de Catalunya, al 25,6%; a la del Guadalquivir, al 23,8% ia Guadalete-Barbate, al 25,3%. Tampoc estan gaire millor a la del Segura, al 35%, ni a la del Guadiana, al 31,9%, recull El Español.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!