Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro

La predicció de dos experts sobre el preu de l'oli que preocupa: «9 mesos més»

Alarmant anàlisi sobre el preu de l'oli d'oliva els pròxims mesos

Sembla que el preu de l'oli d'oliva no té límit. Per exemple, l'oli d'oliva verge extra ja es troba al voltant dels 9 €, per això no seria estrany que arribés als 10 € el litre durant aquesta tardor.

La veritat és que ja fa tres mesos que pateix pujades notòries i sembla que el problema no se solucionarà en poc temps. Això sí, a l'últim informe publicat pel govern espanyol, el descens va ser mínim i sembla que només ha estat testimonial.

Són molts els entesos, siguin els productors d'oli o especialistes en economia, que han donat la seva opinió sobre el que passarà. I si finalment podrem tenir un respir pel que fa al preu de l'oli d'oliva.

Business Insider España ha dut a terme una anàlisi amb els experts Fernando Castelló i Miguel Otero, sobre com es comportarà el preu de l''or líquid'.

Dos experts prediuen què passarà amb l'elevat preu de l'oli d'oliva

El primer és economista i professor investigador a la Universitat Politècnica de València, i el segon és cofundador de la plataforma Sin Comisiones.

Muntatge d´un passadís d´un supermercat amb la imatge d´una ampolla d´oli d´oliva i diversos símbols d´interrogació
El preu de l'oli d'oliva continua pujant. | Getty Images, PixaBay

Per començar, posarem el focus sobre com s'ha arribat fins aquí. Fernando Castelló assegura que la disminució de l'oferta per una pitjor collita causada per la secada és el principal problema d'aquesta pujada tan espectacular. Així ho exposa, incidint que «el canvi climàtic i l'escassetat de pluges han impactat de manera notable sobre el rendiment agrari i els seus costos marginals».

Si ens referim a la pujada dels tipus d'interès, aquest apunta un detall destacat. I és que l'efecte d'aquesta variable tindria un impacte moderat sobre activitats de finançament a curt termini de l'activitat agrícola.

Secada i inflació, les grans causes de la pujada de l'oli d'oliva

Per la seva banda, Miguel Otero assenyala que la secada i la inflació ha estat dos factors claus perquè pugés tant l'oli d'oliva. «Els mesos de febrer, març i abril de 2023 han estat mesos extremadament secs, i l'abril ha sigut el mes més sec des que es tenen registres. Això ha provocat que tant els cultius de secà com els de regadiu d'oliverar hagin tingut molt poca aigua disponible, de manera que ha minvat molt la producció habitual», recorda Otero.

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
L'oli d'oliva és un aliment prohibitiu per a moltes famílies. | Getty Images

Aquest apunta igualment a les pujades de preu que han incidit al sector agrícola. Per exemple, ha pujat el preu dels envasos de plàstic, etiquetes, caixes, combustibles o fertilitzants. Tenir una producció més baixa d'olives per la secada i un augment del preu a causa de la pujada dels costos de producció fa que baixi dràsticament l'oferta. I que aquesta oferta sigui més cara de produir fa que pugin els preus.

El preu de l'oli d'oliva podria pujar almenys durant «9 mesos»

La qüestió més important de l'anàlisi d'aquests dos experts és conèixer quant més creixerà el preu de l'oli oliva i en quin moment començarà la baixada. Castelló exposa que els preus continuaran a aquest nivell, almenys durant «9 mesos».

Això sí, assenyala que, si la secada disminueix, a mitjans de l'any que ve i sobretot el 2025, el preu de l'oli es podria reduir notablement. Sobre aquest assumpte, Otero exposa un detall més. A l'inici de 2024, el preu de l'oli oliva pujarà després de finalitzar l'ajuda de l'Executiu. Recordem que el govern espanyol va reduir l'IVA de l'oli del 10 % al 5 % fa un temps. Així, Otero considera que el preu de l'oli oliva es reduirà «quan l'oferta torni a la normalitat».

Finalment, aquest espera que «el 2025, si es donen les condicions meteorològiques adequades, la producció d'oliva es recuperarà. I fins i tot produirà collites rècord, cosa que donaria lloc a l'anhelada baixada de preus», conclou.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!