Pedro Cavadas s'ha convertit en una de les veus expertes més populars sobre la pandèmia de la Covid-19 malgrat que no és epidemiòleg. Quan van començar a sorgir els primers casos a la Xina, ràpidament va advertir-ne i va mirar d'avançar el que venia, encara que molts el van titllar d'alarmista i propagador de rumors.
Uns mesos després, la realitat li va donar la raó i mig món en la primera gran pandèmia del segle. Després d'un any i mig llarg, gairebé dos-cents milions de persones de tot el món ja s'han contagiat.
Si bé les vacunes estan ajudant a controlar l'expansió del virus, hi ha matisos. Espanya és un clar exemple que la vacuna, per si sola, no és una arma infal·lible. La cinquena onada demostra que el virus se segueix propagant si no s'estableixen unes mínimes mesures sanitàries.
La diferència ara és que molta menys gent pateix la malaltia de forma greu i molta menys gent mor. Pedro Cavadas ha tornat a donar la seva visió sobre la situació actual i dista molt del que la majoria de gent creu. Al coronavirus encara li queda molt camí per recórrer, i també a alguns dels canvis que ha provocat, com l'ús de les màscares.
Pedro Cavadas va alertar sobre les variants
Fa alguns mesos, Pedro Cavadas ja va alertar que a les mascaretes els quedava encara molt de temps d'ús. En part, en aquest cas, la realitat ha canviat a Espanya. Ell va assegurar que seguirien sent obligatòries com a mínim fins a l'octubre, i al mes de juny es va avançar la supressió de l'obligatorietat per part del Govern.
De fet, diversos experts es van mostrar en contra de la decisió, que es prenia en ple ascens de la cinquena onada. Això va disparar les crítiques, encara que el seu ús segueix sent obligat a espais tancats. També cal seguir portant-la a tot arreu, també a l'aire lliure, on es produeixin aglomeracions.
Fins i tot en països amb millors dades i evolució de la situació epidemiològica s'ha tornat a recuperat una posició més conservadora per frenar la nova onada provocada per la variant Delta. Als Estats Units es torna a recomanar l'ús de la mascareta després d'haver estat pràcticament eliminades de la vida dels ciutadans.
Les variants compliquen controlar la pandèmia
Sobre la pandèmia i la data per a aconseguir la suposada normalitat, Cavadas ho té clar: encara queden anys. Així ho va vaticinar fa diversos mesos i tot indica que podria tenir raó. Pfizer, el laboratori de la vacuna majoritària a Espanya, ja té plans per seguir produint la vacuna com a mínim fins a l'any 2023.
La raó per aquest retard es deu a les variants, algunes amb més facilitat per propagar-se, que van apareixent. La campanya d'immunització avança a un gran ritme als països més enriquits, però els més empobrits s'estan quedant endarrerits. Això fa que en aquests llocs qualsevol brot pugui esdevenir una gran transmissió comunitària i augmenti les probabilitats de mutació del virus.
La variant Delta ha demostrat la seva perillositat per facilitar la mutació del virus. Per tant, fins que no se solucionin les desigualtats, la pandèmia seguirà activa. De fet, molts experts ja ho han advertit: fins que tot el planeta estigui vacunat no podrem abaixar la guàrdia.
L'exemple és clar: en un lloc sense població vacunada, el virus s'estén sense remei. En una d'aquestes transmissions, muta i es torna resistent als sèrums disponibles. Així, el virus traspassa i provoca onada rere onada en països. Per això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) insta els països més desenvolupats a col·laborar perquè a ningú li falti la vacuna.
Espanya comença a donar el seu excedent de vacunes
Espanya, en aquest sentit, ja ha començat a donar part dels vials que no s'han inoculat. Les primeres són les d'AstraZeneca, que s'han inoculat a persones d'edat avançada i s'han donat a l'ONU. El contracte de compra de la Unió Europea preveu que seguiran arribant sèrums a Espanya.
Així, l'excedent de vials d'AstraZeneca servirà perquè altres països amb menys recursos puguin vacunar a la seva població. Previsiblement acabarà passant el mateix amb Janssen, ja que per ara només s'administra a majors de quaranta anys a casa nostra.