Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'un control dels Mossos d'Esquadra a la T-11, a Tarragona, minuts després d'entrar en vigor el toc de queda

10 preguntes i respostes sobre l'imminent toc de queda a Catalunya

Un total de 161 municipis catalans es veuran afectats pel confinament nocturn quan el TSJC doni llum verda a la mesura del Govern

Bona part de Catalunya tornarà a sotmetre's al toc de queda. Tan bon punt el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya doni llum verda a les intencions del Govern, la mesura serà publicada al DOGC i serà una realitat en 161 municipis.

Davant l'imminent retorn del confinament nocturn en moltes localitats catalanes -sempre que hi hagi l'aval de la justícia-, sorgeixen alguns dubtes sobre la mesura. Intentem resoldre'ns alguns amb aquestes 10 preguntes i respostes sobre l'imminent toc de queda a Catalunya:

Quan entra en vigor el toc de queda?

Perquè el toc de queda sigui una realitat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de donar llum verda a la mesura. El Govern espera que el TSJC es pronunciï aquest divendres, 16 de juliol, perquè el confinament nocturn ja sigui vigent aquest cap de setmana. Quan el TSJC avali el toc de queda, es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i la resolució entrarà en vigor immediatament.

Quins municipis es veuen afectats?

Un total de 161 municipis es veuran afectats pel toc de queda a Catalunya. D'aquests, 145 són poblacions de més de 5.000 habitants que tenen una incidència Covid superior als 400 casos per cada 100.000 habitants. N'hi ha 13, que no compleixen aquests paràmetres, però es troben envoltats de municipis que sí que els compleixen. Finalment, tres poblacions més s'hi van afegir posteriorment després de demanar-ho al Govern.

Pots consultar el llistat de municipis afectats pel toc de queda aquí. 

Com es garantirà el seu compliment?

Seran els Mossos d'Esquadra qui vetllaran perquè es compleixi el toc de queda als municipis afectats, tal com va passar en l'anterior toc de queda. Ho faran, lògicament, amb l'ajuda de les policies locals.

Quines multes s'aplicaran a qui no compleixi el toc de queda?

Les sancions que es poden imposar per incomplir el toc de queda oscil·len els 300 i 6.000 euros, sota la mateixa base legal que fins ara. Es tracta del Decret llei 30/2020 del 4 d'agost. 

Quants diners costa el toc de queda?

Fer complir el toc de queda a bona part de Catalunya representa ampliar i reforçar els dispositius policials. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que el departament invertirà més de 2 milions d'euros en hores extres dels Mossos per fer complir el toc de queda.

Hi ha alguna excepció per saltar-se el toc de queda?

En primer lloc, es contempla la possibilitat de desplaçar-se davant la necessitat de rebre assistència sanitària d'urgència o d'anar a la farmàcia en les mateixes circumstàncies. Pel que fa a motius laborals, s'hi sumen dues excepcions més. D'una banda, els desplaçaments per anar o tornar del lloc de treball, i de l'altra, la mobilitat de professionals o voluntaris, també degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris o socials.

Per últim, també es permeten els desplaçaments entre progenitors separats. Es podrà recollir o portar menors d'edat per a la seva cura en cas que els progenitors estiguin separats, divorciats o amb residència a llocs diferents. 

Fins quan durarà?

El toc de queda està previst que duri de moment 7 dies, tot i que serà una mesura prorrogable. S'espera que, a la pràctica, acabi durant diverses setmanes.

Què passa si el TSJC rebutja el toc de queda?

Si la justícia no avala la mesura del Govern, el toc de queda no es podrà aplicar. Segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el TSJC tomba el toc de queda, «seguiríem amb les mateixes mesures i hauríem de reavaluar si en fan falta més». 

Si un municipi deixa d'estar dins dels paràmetres, surt automàticament del toc de queda o s'haurà d'esperar?

Qualsevol població que deixi de complir els paràmetres establerts (més de 5.000 habitants i una incidència de +400 casos per 100.000 habitants) s'haurà d'esperar a la pròxima revisió. Aquesta tindrà lloc 7 dies després a l'aplicació de la mesura.

I si un municipi entra dins dels paràmetres en els pròxims dies?

Serà inclòs en la següent revisió, 7 dies després de l'aplicació de la mesura. Sempre, això sí, que la justícia ho torni a avalar.