Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una mestra d'escola amb els seus alumnes

Comença la preinscripció escolar a Reus amb dos nous grups de P-3 i consolidant canvis

El govern afirma que es treballa per mantenir les ràtios | Es consolida el sistema d'adscripció única a secundària

Aquest dilluns ha començat el període de preinscripció per a l'educació infantil i primària, que s'acabarà el 21 de març. Dimecres arrencarà la preinscripció per a l'alumnat de secundària, que s'acabarà el mateix 21 de març. A Reus el curs 2022-2023 arrencarà amb 48 grups de P-3, dos més que l'any passat.

S'han establert a l'Escola General Prim i a la Sant Bernat Calbó amb una ràtio prevista de 15 alumnes per grup. Agafaran el relleu dels grups que l'any passat es van incorporar amb aquesta ràtio, i que el setembre la pujaran a 20. En el cas dels centres públics, es mantindran les ràtios de sortida de 15 o 20 alumnes, i d'entre 20 i 23 a les escoles concertades.

Es volen mantenir més temps les ràtios de sortida

Una oferta que, segons ha destacat el regidor d'Educació de Reus, Daniel Recasens, es podran mantenir més temps. Fins ara es reservaven algunes places a cada grup per a canalla amb necessitats educatives específiques. Aquestes places quedaven diluïdes en la resta de l'oferta després de la preinscripció.

És a dir, que les que no s'havien sol·licitat es convertien en una plaça més, que podia quedar ocupada per un altre alumne. Això provocava que, en aquests casos, el curs comencés amb una ràtio superior a la que s'havia previst i anunciat. Per evitar aquestes situacions, de cara al curs vinent s'actuarà diferent.

S'han reservat dues places per a alumnes amb necessitats específiques als grups d'infantil i primària. En el cas de la secundària, la reserva és de tres places per grup. Ara aquestes places es reservaran fins dos dies abans que acabi la llista d'espera en lloc d'obrir-se quan es publiqui la llista d'assignacions.

«Les línies de sortida de les ràtios de seguida quedaven superades», admet Recasens. «Aquesta espera, aquest manteniment de la reserva de places, permet un treball molt més bo amb el número de les ràtios», ha aclarit. A més, d'aquesta manera es garanteix, també, que l'alumnat amb necessitats específiques pot quedar repartit per tots els centres i no concentrat en un de sol.

Daniel Recasens al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus amb una pantalla amb les dates de la preinscripció escolar 2022-2023
La preinscripció escolar comença aquesta setmana per a infantil, primària i secundària | Jordi Olària Gras

Canvis en els criteris per atorgar punts

A Reus hi ha 954 infants que han de fer la preinscripció i una oferta total de 982 places a primària. Pel que fa als instituts, s'han previst quatre o cinc grups de primer d'ESO a cadascun amb ràtios diferenciades que, en general, passen dels 25 alumnes de primària a 30. Dels 1.296 alumnes que fan sisè de primària ara mateix, 797 hauran de fer la preinscripció.

La resta d'alumnes corresponen a centres amb continuïtat entre primària i secundària, com l'Institut Escola Pi del Burgar o els concertats, també amb la mateixa ràtio. Alguns canvis notables per aquesta pròxima inscripció escolar són en el capítol del sistema de baremació. Es tracta dels punts que s'atorguen a cada alumne en funció d'una sèrie de criteris per poder resoldre les preinscripcions amb un únic sistema.

Tenir un germà al centre passa de suposar 40 punts a valer-ne 50, per exemple. Tenir un pare, una mare o un tutor treballant al centre deixa d'assignar 40 punts, i n'assignarà 10 de complementaris a l'empadronament. És a dir, se sumaran als 20 punts que pot tenir un alumne per viure a prop de l'escola o a prop del lloc de feina dels seus pares.

També seran complementaris els punts per als alumnes amb capacitats diverses i amb discapacitats. Altres criteris complementaris que s'afegeixen al sistema de baremació són els naixements per part múltiple, la condició de víctima de violència de gènere o terrorisme i l'alumne en situació d'acolliment familiar. Se separen i seran complementaris, per primera vegada, els criteris de família monoparental i família nombrosa.

L'adscripció única a secundària, consolidada

El que començarà el setembre vinent serà el segon curs en el qual la secundària funciona amb el sistema d'adscripció única. Això vol dir que cada escola té assignat un institut de referència al qual els seus alumnes faran la secundària per defecte. Entre aquest sistema i els centres que integren l'educació primària i la secundària, es vol reduir el pes dels tràmits d'inscripció.

Segons ha exposat Recasens, «creiem que és important que passi i creiem que no falta gaire que això pugui passar». En concret es refereix als «automatismes en la inscripció que facin que l'error o el fora de termini no portin cap a situacions desfavorables». Durant el curs actual s'ha anat valorant la implantació d'aquesta adscripció única a secundària.

El regidor d'Educació ha explicat que «no ha representat excessives sorpreses». Tal com ha aclarit, s'han resolt satisfactòriament situacions concretes, com la possibilitat que un germà estigués matriculat a un institut i al segon se n'hi atribuís un de diferent aquest curs. Igual que les situacions en les quals l'institut de referència quedava més lluny de l'habitatge familiar, que s'han treballat a través de facilitats de transport.