Aquest dimecres s'ha posat «la primera pedra» del Hub Foodtech & Nutrition. Es tracta d'un projecte publicoprivat que vol ser referència i impuls per als sectors de la tecnologia i la nutrició des del Tecnoparc de Reus. Tal com s'ha definit, és «l'aposta més decidida de Reus en el fons europeus Next Generation».
La candidatura l'impulsen conjuntament diverses institucions i entitats. Són l'Ajuntament de Reus, a través de Redessa, la Diputació de Tarragona, la URV, Eurecat, la Generalitat, el Clúster TIC i diverses empreses alimentàries. És un dels 27 projecte que la Generalitat apadrina de cara als fons europeus Next Generation.
Sense detalls concrets del projecte, sí que s'ha anunciat que es volen aconseguir uns 50 milions d'euros d'inversió per dur-lo a terme. A la pràctica ha de suposar la construcció d'un edifici entre el centre Eurecat, l'Hospital Sant Joan i el Campus Bellissens de la URV. També tindrà implantació en altres espais de la mateixa zona.
Ha de servir de centre neuràlgic dels sectors tecnològic i nutricional, tant per a les empreses privades com per a les institucions públiques. Durant la presentació s'ha repetit reiteradament la voluntat de sumar esforços, principalment, perquè tots dos àmbits guanyin competitivitat. A tots dos sectors econòmics se'ls veu com una aposta de futur que faci de contrapès a la indústria i el turisme a la Catalunya Sud.
Amb tot, s'ha insistit, també, que es planteja en clau de país i amb vocació internacional. Pel que fa als sectors econòmics implicats, el tecnològic compta amb el Clúster TIC com a vaixell insígnia. Aplega 60 empreses amb un total de 2.000 treballadors i uns 1.000 milions d'euros de facturació.
El de la nutrició i l'alimentació representa un centenar d'empreses amb més de 6.000 treballadors i una facturació anual d'uns 2.500 milions d'euros. Amb aquestes xifres s'ha volgut evidenciar el pes i el potencial que tenen de cara al futur. Aquest Hub ha de servir de «pol d'investigació on empreses, recerca universitària i administracions desenvolupin projectes innovadors».
En concret de cara a «captar inversió i generar nous models de negoci». Una línia d'actuació que ha de servir per crear «noves vies de creixement que repercuteixin en el desenvolupament econòmic i social del territori». Alguns dels exemples que s'han posat per explicar la finalitat d'aquest Hub són la creació d'«espais per testejar i prototipar nous productes», o la possibilitat d'«impulsar projectes de col·laboració publicoprivada».
La consellera delegada de Redessa, Teresa Pallarès, ha apuntat que aquesta iniciativa «només serà possible amb la implicació dels agents presents en aquest acte». El president del Clúster TiC, Pablo Mazón, ha subratllat el potencial de «contribuir a solucions tecnològiques que apropin el sector alimentari a la digitalització». Xavier López, director general d'Eurecat, ha posat l'accent en l'aposta per «generar oportunitats per a noves empreses i ocupació de molta qualitat».
A l'acte també ha intervingut Maria José Figueras, rectora de la URV, que n'ha destacat l'impacte que pot implicar per a la futura facultat de Nutrició. Pel que fa a Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha reivindicat el potencial de la Catalunya Sud. «Aquest Hub és una bona demostració de les capacitats que tenim en aquest territori», ha sentenciat.
La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya, ha apuntat que, com a tortosina, coneix bé el teixit empresarial implicat. Ha afegit, a més, que fins que va assumir el càrrec desenvolupava la seva tasca professional al Campus Bellissens de la URV. Coneixedora d'aquest ecosistema, ha afegit, ha aplaudit la trajectòria de Redessa, a qui ha responsabilitzat d'haver establert les bases per plantejar iniciatives com el Hub.
Per part de la Generalitat també s'hi implica el departament de Vicepresidència. El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha admès que «a Catalunya ens dediquem molt a fer capelletes, però no sabem fer catedrals». És per això que considera especialment important haver «posat la primera pedra» d'una «catedral» com aquest Hub.
L'acte d'aquest dimecres, que s'ha celebrat a l'auditori del Tecnoparc, l'ha clos Carles Pellicer, alcalde de Reus. Ha insistit en la filosofia de perseguir un objectiu compartit en clau de país. Pel que fa a l'àmbit local, ha definit el Hub com una mostra «del compromís històric de la ciutat i del territori amb el sector alimentari».