Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Central Hidroelèctrica del Glorieta.

Premiat un projecte de recerca sobre la central hidroelèctrica del riu Glorieta Alcover-Mont-ral

El projecte, a més del finançament de l’Institut Ramon Muntaner, compta amb el suport del l’Ajuntament i el Museu d’Alcover i l’Institut Català de Paleoecologia Humna i Evolució Social (IPHES)

Central Hidroelèctrica del Glorieta.
Vista aèria de la Central. | Cedida

El projecte de recerca que porta per títol  ‘El paper dels petits emprenedors en l’electrificació de Catalunya: el cas de la central hidroelèctrica del riu Glorieta (Alcover/Mont-ral, Alt Camp)’, ha estat premiat recentment.

El treball ha estat impulsat per un equip integrat pels alcoverencs Marc Caparó Roca, Josep Maria Vergès, com a investigador de l’Institut Català de paleoecologia Humana i Evolució Social, i Jaume Camps Girona, en representació del Centre d’Estudis Alcoverencs.

El projecte es va presentar el passat mes d’abril a la XIV Convocatòria d'ajuts a projectes d'investigació o de difusió cultural de l'Institut Ramon Muntaner  i va ser valorat amb la màxima puntuació de la convocatòria. Se’n va valorar l’interès científic, la metodologia i el pla de treball o l’impacte previst de la recerca en el territori objecte d’estudi.

Documentació i estudi de la Central Hidroelèctrica del Glorieta

El projecte se centra en la documentació i estudi de la Central Hidroelèctrica del Glorieta  (Alcover/Mont-ral, Alt Camp) i de la seva xarxa de distribució d’electricitat, i té diversos objectius principals.

D’una banda, reconstruir la història, l’estructura i el funcionament de la Central Hidroelèctrica del Glorieta, emmarcant-la en el procés d’electrificació de Catalunya, com a exemple de les iniciatives endegades per petits emprenedors en conques secundàries de la xarxa hidrogràfica catalana.

I de l’altra,  donar a conèixer la Central Hidroelèctrica del Glorieta, tant a la comunitat científica com en l’àmbit social,  i recuperar-ne les restes com a element patrimonial d’interès, incorporant-les a la ruta turística de la vall del riu Glorieta, entre Alcover i Mont-ral.

Així mateix el projecte  contribuirà a completar la visió que es té del procés d’electrificació de Catalunya, incorporant-hi les dades de les centrals hidroelèctriques de caràcter local.

Concurs fotogràfic relacionat amb el projecte

Precisament, en el context d’aquest darrer objectiu i del seguit d’accions relacionades amb el desenvolupament del projecte, recentment s’ha convocat el XIV concurs fotogràfic vila d’Alcover amb el tema: ‘1903: i la força de l’aigua il·luminà la nit’, en el que s’anima a la ciutadania a realitzar fotografies d’elements relacionats amb el procés d’electrificació d’Alcover a inicis del segle XX, com serien, per exemple, les restes de la central hidroelèctrica del Glorieta (resclosa, bassa, séquia, casal, línia elèctrica, etc.) o els fanals del primer enllumenat públic d’Alcover, entre altres. El concurs, obert fins al 10 de gener, premiarà les quatre millors fotografies i n’exposarà les 10 millors. 

El projecte, a més del finançament de l’Institut Ramon Muntaner, compta amb el suport del l’Ajuntament i el Museu d’Alcover i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).