Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les investigadores de la URV han estat premiades per la seva recerca sobre l'ictus

Premien un projecte de recerca de la URV que millora la salut de pacients que han patit un ictus

La professora Sílvia Reverté i la doctoranda Mireia Larrosa, del Campus Terres de l'Ebre, són les artífex de la iniciativa

Les investigadores de la URV han estat premiades per la seva recerca sobre l'ictus
Les investigadores de la URV han estat premiades per la seva recerca sobre l'ictus | Cedida

La Societat Espanyola d'Infermeria Neurològica (SEDENE) ha premiat un equip d'investigadores de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per un nou projecte de recerca que vol controlar i monitoritzar la salut dels pacients que han patit un ictus recentment.  L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa també és col·laborador actiu de la iniciativa, encapçalada per la professora Sílvia Reverté i per l'estudiant de doctorat Mireia Larrosa.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El projecte 'Validació de l'instrument coaching: la salut després de l'ictus' ha estat reconegut amb el primer premi internacional en la categoria de 'Millor projecte d'Infermeria Neurològica'. La professora Reverté ha volgut reivindicar que «el coaching és una eina molt utilitzada, però no hi havia una evidència científica que l'avali» fins a l'arribada d'aquesta recerca. El projecte té una durada prevista d'un any, prorrogable a dos,  i entrarà en funcionament aquest mes de desembre.

La recerca se centra en prevenir segons ictus en pacients que ja n'han patit un prèviament

Les investigadores parteixen d'una realitat bàsica per contextualitzar la recerca: la major part dels pacients que han patit un ictus tenen moltes probabilitats de reincidir, i un segon ictus acostuma a ser més greu  que el primer. La prevenció secundària i l'assistència, doncs, són bàsiques per controlar aquest risc de la mà d'uns hàbits de vida que ajudin a rebaixar la perillositat de reincidència. «És per això que  és important tenir dades vàlides que ens permetin conèixer amb més precisió aquesta situació i així introduir millores des d'un punt de vista assistencial», apunta la professora.

L'hospital tortosí farà aquest estudi a un centenar de víctimes d'ictus, tots ells majors de 18 anys, sense cap afectació neurològica greu i amb un marge de més de tres mesos. «Esperem que les infermeres puguin incorporar els instruments de coaching per introduir un canvi d'hàbits saludables en els pacients, i que aquests canvis es mantinguin al llarg del temps», ambiciona Reverté. Al guardó l'acompanya un premi econòmic de 2.500 euros.

També et pot interessar