Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pacient amb ictus realitzant teràpia amb realitat virtual a l'Hospital Joan XXIII

L'ictus, el fantasma silenciós que afecta uns 1.300 tarragonins cada any

«És la primera causa de discapacitat permanent a Occident», alerten els experts en neurologia

Pacient amb ictus realitzant teràpia amb realitat virtual a l'Hospital Joan XXIII
Pacient amb ictus realitzant teràpia amb realitat virtual a l'Hospital Joan XXIII | Cedida

Un trastorn súbit en la parla o en el llenguatge, la pèrdua de força d'una meitat del rostre, la boca torçada de cop. Un maldecap brusc, la pèrdua de l'equilibri, de la força en un braç o cama, de la visió. Són alguns dels símptomes que poden indicar l'inici d'un ictus, una de les patologies cerebrovasculars més freqüents  i que cada any afecten uns 1.300 tarragonins i tarragonines.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«Quan parlem de patir un ictus estem parlant d'una alteració brusca del flux sanguini que ens arriba al cervell», explica Alan Flores, neuròleg de l'Hospital Universitari Joan XXIII, amb motiu del Dia Mundial de l'Ictus que es commemora cada 29 d'octubre. Segons els càlculs de la Sociedad Española de Neurología (SEN), una de cada sis persones patirà aquesta patologia al llarg de la seva vida a Espanya. Els casos diagnosticats s'han disparat en les últimes dues dècades.

«Estem parlant de la primera causa de discapacitat permanent a Occident», recorda el doctor Flores, neuròleg a Joan XXIII

El doctor Flores diferencia dos tipus d'ictus: les alteracions per taponament dels vasos sanguinis —els casos més freqüents— i els trencaments d'aquests vasos sanguinis. «Estem parlant de la primera causa de discapacitat permanent a Occident i una de les tres causes més freqüents de mortalitat», reflexiona el neuròleg de Joan XXIII. «L'impacte d'aquesta patologia a la societat actual és molt alt», afegeix.

El principal factor de risc ha estat tradicionalment l'edat, confirma la Sociedad Española de Neurología. «A partir dels 60-65 anys, les probabilitats es disparen», expliquen. No obstant això,  en les darreres dues dècades també s'han disparat, en un 25% més, els casos d'ictus de pacients entre els 20 i els 64 anys,  en la dada més alarmant dels nous temps. Els pacients menors dels 20 anys representen un 0,5% del total.

Ambulància del SEM.
Ambulància del SEM en una imatge recent d'arxiu | Laia Solanellas

«La freqüència de casos en persones joves ha augmentat per l'increment progressiu dels  factors de risc cardiovascular en aquestes edats: obesitat, hipertensió, diabetis, colesterol, fumadors...», contextualitza el doctor. «Fins al 90% dels casos d'ictus que diagnostiquem cada any es podrien prevenir amb hàbits de vida saludables», s'anticipa la SEN.

Cada cop més pacients afectats per l'ictus, cada cop menys víctimes mortals

Si bé la tendència a patir un ictus va a l'alça, la de la mortalitat va a la baixa.  «Hem avançat moltíssim en els tractaments en els últims cinc anys», confirma l'Alan. Ara ja és possible extreure els coàguls sanguinis de les artèries i el cervell amb una precisió elevadíssima, per exemple. Dels 1.300 pacients d'ictus que la demarcació de Tarragona suma cada any, l'índex de mortalitat volta les 350 persones. «I més de la meitat dels casos es resolen sense haver de lamentar seqüeles greus», matisen des de la Societat estatal de Neurologia.

Imatge arxiu Hospital Joan XXIII de Tarragona
Imatge arxiu Hospital Joan XXIII de Tarragona | CEDIDA

«És absolutament fonamental identificar amb rapidesa els símptomes i avisar amb urgència al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM)», destaca el neuròleg de l'hospital de Tarragona. Trucar al 112. «L'ictus és una patologia que permet un cert marge d'actuació per revertir els símptomes si els professionals l'arriben a tractar a temps», explica. I per això és fonamental saber detectar els primers símptomes i accelerar la resposta. El SEM ja disposa d'un 'Codi Ictus' específic per reaccionar-hi.

La SEN també recomana «reconèixer els símptomes i garantir una arribada ràpida a l'hospital» com a millor resposta mèdica possible. Les previsions, però, no són bones: l'Organització Mundial per la Salut (OMS) vaticina que, en els pròxims 25 anys, el percentatge de casos d'ictus augmentarà un 27%. Un fantasma silenciós que va a més, que anirà a més, que cal visibilitzar per prendre consciència que segueix ben present. I més encara en una època on els avenços tecnològics suposen el gran dic de contenció  i on una reacció ràpida és del tot imprescindible per superar un dels diagnòstics més desconeguts i de més impacte dels nostres temps.

També et pot interessar