Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Preocupació per una altra variant de la Covid-19: «És més contagiosa»

Sud-àfrica detecta una nova variant del coronavirus que sembla estar impulsant una segona onada de contagis al país

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Les variants de la Covid-19 podrien afectar les vacunes | iStockPhoto (Teka77)

Europa segueix en alerta per la ràpida propagació de la soca britànica de coronavirus que ja ha arribat a 18 països, inclosa Espanya. Les autoritats intenten adaptar les restriccions, mentre els experts adverteixen que no serà l'única mutació. Una altra, la de Sud-àfrica, podria ser més perillosa del que sembla.

La soca britànica ha encès totes les alarmes, però també cal parar compte amb la nova variant del coronavirus que han detectat a Sud-àfrica, la qual podria ser més contagiosa. No obstant això, les autoritats sanitàries del país han descartat que sigui més contagiosa que la del Regne Unit. D'aquesta manera, han volgut desmentir les informacions del ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, que ha assegurat que la soca sud-africana és més perillosa.

L'immunòleg canadenc John Bell ha advertit que la soca sud-africana s'estén més ràpidament que la britànica, i podria afectar les vacunes. Segons el científic, la gran qüestió és saber si la nova variant «superinfecciosa» es pot prevenir amb les vacunes que s'estan desenvolupant i administrant a tot el món.

John Bell és investigador de la Universitat Oxford, precisament una de les institucions que du a terme el desenvolupament de la vacuna del coronavirus. En la seva opinió, la variant sud-africana és «més preocupant» que la britànica perquè és més infecciosa. «La mutació associada amb Sud-àfrica presenta canvis veritablement substancials en l'estructura de la proteïna».

No afectarà les vacunes, per ara

L'última mutació observada en el coronavirus no suposa una major letalitat, però sí una major capacitat de contagis. Es tracta d'una modificació de la proteïna que es troba en l'espiga amb la qual el virus s'adhereix a la cèl·lula, i que li permet replicar-se per seguir infectant altres organismes.

El científic canadenc creu que aquest canvi és més substancial en la variant sud-africana i que el gran repte serà observar si afecta les vacunes. Sobre això, ha assegurat que «és poc probable que aquestes mutacions desactivin els efectes de les vacunes per complet, crec que tindran un efecte residual sobre elles».

El seu pronòstic és optimista: «tenir una nova vacuna compota un mes, o sis setmanes, així que hem d'estar tranquils, tot anirà bé». Però l'immunòleg ha manifestat que «podríem ser caçats en el joc del gat i el ratolí» si apareixen noves variants.

El seu pronòstic va en la línia del que han afirmat molts experts. Les noves mutacions no suposen un risc per les vacunes ara mateix, però si el coronavirus augmenta la velocitat amb la qual modifica la seva estructura pot ser que acabi escapant dels anticossos de les vacunes, i llavors caldrien noves dosis cada any.

La punta de l'iceberg

La variant sud-africana del coronavirus, la 501.V2, va aparèixer just abans de Nadal. Els experts descarten que sigui més letal que l'actual variant, però sí més contagiosa, ja que està darrere d'una segona onada en espiral que ha deixat un milió de casos a Sud-àfrica. Dos casos van ser descoberts al Regne Unit, encara que els experts adverteixen que podrien ser només la punta de l'iceberg.

El professor de biologia molecular de la Universitat de Warwick, Lawrence Young, assegura que «si aquesta variant és tan transmissible com suggereixen les dades, vol dir que els pocs casos que han aparegut darrerament seran només la punta de l'iceberg». En la seva opinió, «s'ha identificat en un parell de persones, però hi haurà més, segur».

L'expert ha assegurat que «alguns casos seran de persones que el propagaran al Regne Unit, i altres seran d'altres introduccions de Sud-àfrica». Per això ha demanat mantenir totes les precaucions possibles i no aixecar les restriccions.