La situació que estem veient a Lleida, en concret, a la comarca del Segrià, està posant al centre de totes les mirades a una persona: el president de la Generalitat, Quim Torra. A mesura que els contagis augmenten i la situació s'escapa de control, a Catalunya la gent es pregunta per què el govern català, responsable de la gestió en la nova normalitat, ha estat incapaç de frenar els rebrots.
Hi ha hagut dos motius que estan portant al govern català a tenir més responsabilitat en la crisi sanitària que està ressorgint en forma de rebrots. D'una banda, molts ho comparen amb l'eficaç gestió de govern d'Aragó que va aconseguir controlar uns rebrots molt semblants. D'altra banda, el fracàs de la Generalitat arriba poc després que el mateix Quim Torra culpés a Espanya de la gestió del coronavirus.
#Consellera@albaverges: "La població ha de quedar-se a casa excepte per anar a treballar. Es prohibeixen les reunions de més de 10 persones, inclosos casaments i serveis funeraris." pic.twitter.com/zWyzKk9LMY
— Salut (@salutcat) July 12, 2020
Tancament amb dubtes al Segrià
La situació és molt delicada i en les últimes hores la consellera de Salut a Catalunya ha fet una crida als ciutadans per no sortir de casa si no és per anar a treballar. També s'han prohibit les reunions de més de deu persones, els casaments i els funerals, i els locals d'oci nocturn. Encara que estigui havent-hi un embolic judicial, i aquest aporti més incertesa a la ciutadania, aquesta setmana serà clau perquè milers de persones arreu del territori podrien quedar confinades.
La pitjor amenaça que suposen els focus en el sector dels temporers ha agafat al govern català sense recursos, ja que el secretari general de Sanitat va dimitir fa setmanes i encara no té substitut, ni fortalesa moral per fer front a la crisi. La situació s'agreuja, a més, amb l'extensió dels brots fora de control a la zona de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat.
Preocupació per l'Hospitalet, la qual es podria confinar en els pròxims dies
Tota la preocupació se centra ara a l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més poblada de Catalunya que podria seguir els passos de Lleida i ser confinada. Quim Torra ha avisat que es prendran les mesures necessàries aquest dilluns, i la primera podria ser la cessió de les competències al govern central. El tancament de l'Hospitalet podria ser imminent.
Per ara, l'ajuntament de la localitat veïna a Barcelona ha tancat pistes esportives a l'aire lliure per evitar contactes que facilitin la propagació del coronavirus. Les autoritats sanitàries treballen en la identificació dels focus que han ocasionat un rebrot a la ciutat, amb més de cent casos.
Passos cap enrere
Aquesta setmana es preveu la creació d'un comitè de seguiment del rebrot i ha explicat que s'està a l'espera que les autoritats sanitàries informin de l'abast d'un focus que ha passat, en pocs dies, de 30 a 107 contagis.
A l'espera que la Generalitat prengui una decisió definitiva, les autoritats locals intenten conèixer la relació entre les persones contagiades i les seves condicions. Encara no hi ha transmissió local, ha tranquil·litzat l'alcaldessa, però ha apel·lat als ciutadans perquè segueixin totes les mesures proposades per les autoritats per evitar que el brot es descontroli.
En aquest sentit, no descarta buscar allotjament per als malalts en hotels o en centres públics, i ha afegit que segons l'evolució del rebrot de l'Hospitalet, si cal prendre mesures més severes, es prendran sense problemes.
Això coincideix amb les últimes declaracions de Quim Torra que, davant la preocupació general, ha deixat clar que si cal fer passos cap enrere, es donaran. Mentrestant, ha instat els ciutadans de Catalunya a seguir la vida normal, encara que amb mascareta i respectant les mesures de seguretat. Els dies que venen seran clau per a Catalunya i el seu president.