Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Preocupació a Moncloa: Els darrers moviments d'ERC no agraden a Sánchez

L'executiu espanyol tem que els anticapitalistes «atrapin» els republicans en qüestions com el model d'ordre públic

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa | Catalunya Diari

Fonts del govern espanyol han expressat aquest dimarts, 2 de març, a darrera hora de la tarda, el seu temor que les negociacions entre ERC i la CUP per a la conformació del nou govern de la Generalitat derivin en un acostament dels republicans a les posicions de la CUP, especialment en qüestions d'ordre públic un cop els anticapitalistes han posat el paper dels Mossos —ara pels aldarulls per Hasel— al punt de mira. Segons aquestes fonts, «aquest és un factor que preocupa» perquè es constata que els cupaires «estan atrapant ERC», un soci parlamentari de l'executiu de coalició al Congrés dels Diputats.

La Moncloa veu amb incertesa l'acostament entre ERC i la CUP

El govern espanyol fa dues setmanes que admet malgrat que Salvador Illa va guanyar les eleccions no podrà formar govern. La mateixa nit electoral fonts de l'executiu de Sánchez ja donaven per fet que hi hauria un govern independentista format per ERC i JxCat. Així, malgrat que l'entorn del president espanyol destaca que «s'estan produint reunions» per part dels socialistes catalans amb els comuns, es dona per fet també que la nova composició de l'executiu que surt de les urnes del 14-F no passa per Salvador Illa.

Les expectatives se centren en el fet que el lideratge dels republicans al bloc independentista impliqui l'assumpció de les seves posicions favorables al diàleg per part del nou executiu. Les negociacions amb la CUP, però, dibuixen un escenari incert que La Moncloa veu amb recel. ERC no només és un dels socis del govern de coalició al Congrés, sinó també una formació favorable al «diàleg» que La Moncloa vol establir per superar el conflicte a Catalunya un cop constituït el nou executiu.

Un acostament de posicions, però encara sense cap acord

Tot plegat passava poques hores després que ERC constatés «avanços notables» en una altra reunió de negociació amb la CUP —la quarta que transcendeix públicament des de les eleccions del 14 de febrer—, en la qual han abordat propostes en l'àmbit de l'habitatge, la salut i els serveis públics, ha informat ERC en un comunicat i la CUP en roda de premsa. El diputat electe de la CUP, Xavier Pellicer, ha explicat en una conferència de premsa telemàtica que han obert amb ERC espais de treball en l'àmbit de l'habitatge, serveis públics i autodeterminació: «Continuem treballant per fer possibles els avanços en aquest nou cicle», ha dit al costat de la també diputada electa Laia Estrada.

Pellicer ha descartat concretar detalls, però ha assegurat que treballen perquè aquests pròxims dies «sigui factible» que les brigades policials d'ordre públic no participin en desnonaments i, sobre el model policial a Catalunya, ha ressaltat que els sembla bé abordar-lo a mitjà i llarg termini.