Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus

Preocupació a Múrcia: Més zones podrien tornar a la Fase 1 en pocs dies

El número de positius continua a l'alça

Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus
Si la situació empitjora en les pròximes 48 hores es prendran les mateixes mesures que a Totana | Ángel Ullate

La situació sanitària a Múrcia  és delicada i la xifra de contagis per coronavirus  no s'atura. Les dades no milloren i això podria provocar prendre decisions dràstiques. El conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas, no ha descartat que els municipis de  Lorca i Mazarrón tornin a la fase 1 flexibilitzada, si en un termini de 48 hores l'evolució de casos de Covid-19 no millora. També preocupa, ha assenyalat, al barri de San Andrés a la capital murciana i la pedania de Beniaján.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que s'està vigilant de ben a prop aquestes zones i la seva evolució. Lorca compta amb 16 casos, i Mazarrón amb 19; sense oblidar el barri de San Andrés a la capital murciana i la pedania de Beniaján, ja que al municipi de Múrcia hi ha 70 casos actius en l'última setmana. Per aquest motiu, es realitzaran més proves PCR en aquestes zones i si en les pròximes 48 hores la situació empitjora, la Comunitat té a sobre de la taula les mateixes mesures que s'han pres a Totana.

Villegas ha assenyalat que els casos de Lorca i Mazarrón podrien tenir relació amb el brot de Totana. El que ha passat és que les persones contagiades han encomanat el virus a les seves famílies, als avis i fills. Malgrat això, tot i que el brot inicial va començar i es va expandir amb els casos d'oci nocturn, la veritat és que amb gairebé 500 casos ja no és tan important l'origen, sinó «treballar amb els municipis per contenir-los, perquè ja es dona contagi comunitari en tota la Regió, però especialment en aquestes zones», de manera que cal enfocar-ho com un problema en un municipi determinat.

El conseller no amaga la seva preocupació perquè diumenge passat es van començar a detectar  contagis en persones majors de 70 anys, de fet un 20% dels contagis registrats el diumenge es van donar en persones grans, un fet «especialment preocupant, ja que són els més vulnerables» i es preveu que el seu estat de salut pugui empitjorar en els pròxims dies.

Per això ha insistit que s'han de complir les  mesures de seguretat i higiene, ja que els contagis s'estan produint perquè no s'estan complint. «Si algú està contagiat i es compleixen mesures de seguretat no contagiarà a ningú», ha recalcat el conseller, qui ha criticat que «no s'està fent bé les coses: o no utilitzem bé les màscares, o no ens rentem adequadament les mans»

A més, ha volgut posar l'accent en la protecció dels nostres familiars. «Si estem amb algú que no és del nostre entorn familiar i no complim les mesures de seguretat podem contagiar-nos i contagiar el nostre entorn familiar, que és el que està passant». «Hem de saber amb qui ens traiem la màscara i què suposa per a les nostres famílies», al mateix temps que ha recordat que els contagis s'estan donant més en llocs tancats i amb poca ventilació.

De la mateixa manera, ha recordat que si han estat en contacte amb un positiu o en una situació de risc  cal trucar al seu metge i guardar quarantena encara que no es tingui símptomes, ja que el 60% dels contagis es produeixen amb persones sense símptomes o símptomes molt lleus. Amb relació al brot de fa unes setmanes a Cieza, el conseller ha assenyalat que no va ser un brot com a tal, «va ser una persona que va venir d'Andalusia probablement contagiada, ja que va començar a presentar símptomes l'endemà d'arribar a la Regió, i aquí va contagiar a set persones del seu entorn familiar».

Unes 44 persones actives més

El nombre d'afectats total des de l'inici del brot d'aquesta pandèmia és de  3.898 persones, dels quals 2.192 han estat acreditats mitjançant PCR; de manera que el nombre de casos actius ascendeix a 459 persones (44 més que el dia anterior), de les quals 25 es troben ingressades en centres hospitalaris (sis més), dues d'elles en cures intensives.

La resta, 434 persones, romanen en  aïllament domiciliari  i hi ha 1.587 persones curades. A més, el nombre de proves realitzades segueix creixent, en concret ja s'han realitzat 89.667 proves PCR. Només a Totana, s'han dut a terme en els últims dies 700 proves PCR per detectar Covid 19. Des del Servei d'Epidemiologia i Atenció Primària ja es realitza seguiment diari a 3.200 contactes estrets de positius, el que significa uns nou contactes per cada cas positiu confirmat.

Pel que fa als brots, el nombre de casos relacionats amb el brot de Totana suma 108 positius i el brot de Talaies ja arriba als 82 casos. Amb relació als migrants que van arribar en pasteres han donat resultat PCR positiva 14 persones fins ahir. La resta de casos es troben en estudi actualment.