Màscares, ulleres protectores, viseres, gels hidroalcohòlics... el coronavirus va aterrar a les nostres vides amb una sèrie d'estris que ja s'han convertit en habituals. Disposar d'ells és lliurar una batalla quotidiana contra la Covid-19, però atenció, perquè en alguns casos comprar la marca equivocada pot donar lloc a disgustos. La Direcció General de Competència, Consum i Control de Fraus de França ha ordenat retirar de les botigues un gel hidroalcohòlic fabricat i distribuït des d'Espanya per no tenir eficàcia antibacteriana i antiviral.
| ? #RappelProduit# Covid_19 |
- DGCCRF (@dgccrf) June 29, 2020
N'utilisez més ce #gelhydroalcoolique !
? https://t.co/WjeUeEvQXTpic.twitter.com/POmcfH32lm
La notificació va ser publicada la segona setmana de juliol al portal d'alertes de la Comissió Europea qualificada de «greu». El producte no conté suficient etanol ni isopropanol, és a dir, no mata bacteris o virus i a més incompleix la normativa d'etiquetatge. Els que el van comprar, ara tenen un gel hidroalcohòlic que no desinfecta.
La marca del gel en qüestió és On Dermo, i segons es pot veure a l'etiqueta el produeix el grup Colmar, fabricant de productes de marca blanca, i el distribueix Ramros Trading, una companyia amb seu a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). El gel es venia a internet a 16 euros el pot de mig litre, tot i que ja ha desaparegut, almenys del web Ecoptima. L'empresa Ramros es dedica des de fa gairebé trenta anys al comerç internacional de productes d'higiene personal, de la llar i alimentació.
Malgrat l'augment de la fabricació d'aquests gels a tot el món, no hi ha tantes alertes publicades per la Comissió: aquest any, només cinc, quatre a França i una al Regne Unit. La distribuïdora al·lega que França ha comès un greu error, i l'assumpte està ara en mans dels seus advocats que esperen que l'assumpte es resolgui en breu.
La Unió Europea ha informat que moltes pimes estan invertint o fent plans per augmentar la fabricació de desinfectants i netejadors, que a més estan subjectes a marcs jurídics diferents. La regulació de productes cosmètics és més lax que el de biocides. Alguns gels cauen en l'error de no indicar el seu percentatge d'alcohol. La direcció de consum francesa considera que el gel On Dermo és biocida i no un producte cosmètic, que és el que l'empresa diu. Per les substàncies que porta, etanol i isopropanol, estem davant d'un biocida, a diferència dels cosmètics, el principi actiu és l'alcohol.
El problema és que ara tothom vol comercialitzar biocides i la normativa és molt estricta: has de registrar-lo en el registre europeu de substàncies químiques i espera autorització. Com biocida, el gel no compleix els requisits necessaris ni la norma d'etiquetatge, i per això França ha manat retirar el producte.
L'empresa es defensa
L'advocat que porta el cas de Ramros Trading, Joan Francesc Pons, no està d'acord amb aquesta interpretació i al·lega que és el fabricant qui decideix si treu un producte com biocida o no. «Ells han tret aquest producte com no biocida, i la normativa d'hidrogels la compleixen perfectament», ha dit. Segons aquest advocat, ningú pensa que sigui un hidrogel biocida i el problema seria si deixar que és un biocida sense complir els requisits. No obstant això, els experts consideren que hi ha tota una picaresca darrere dels biocides.
L'enginyer químic en laboratoris Vectem, David Muñoz, explica que si tu poses un producte com biocida entres en una altra reglamentació i hauries de posar el percentatge de cada component. Tècnicament, si un producte és higienitzant, no hauria de tenir més del 50% d'alcohol, i si superes aquesta concentració has d'indicar que és inflamable. Però diu que el símbol del foc no agrada a la gent i per això les empreses decideixen no posar-ho. Segons ell, l'etiqueta perfecta és la de solució hidroalcohòlica de Nivea: és un cosmètic que posa el nivell de concentració d'alcohol i els símbols de perill.